Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и

...
Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и
Коментари Харесай

Австралия обмисля да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим

Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и да реалокира посолството си от Тел Авив в Ерусалим, заяви министър председателят Скот Морисън, представен от Ройтерс и Франс прес.

Статутът на Ерусалим е една от най-сериозните спънки пред мира сред Израел и палестинците, припомня Ройтерс. Израел счита за своя столица целия град, в това число източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 година

Палестинците желаят Източен Ерусалим да бъде столица на бъдещата им страна, която се надяват да основат на окупирания Западен бряг и линията Газа и имат забележителна интернационална поддръжка по този въпрос, припомня Ройтерс.

Миналия декември президентът Доналд Тръмп промени десетилетната политика на Съединени американски щати и призна Ерусалим за столица на Израел, с което разгневи палестинците и целия арабски свят, както и редица западни съдружници на Съединени американски щати. Тогавашното държавно управление на Австралия с министър председател Малкълм Търнбул твърдо отхвърли да последва образеца му, само че през днешния ден министър-председателят Скот Морисън съобщи пред публицисти в Народното събрание, че е "отворен за оферти " за публично признание на Ерусалим за столица за страната Израел и за пренасяне там на австралийското посолство. Морисън подхваща този непредвиден ход няколко дни преди частични парламентарни избори в регион в Сидни с огромен брой гласоподаватели от еврейски генезис, където претендентът на Либералната партия на премиера не е доста известен. Ако партията претърпи проваляне на тези избори, тя ще загуби болшинството си от един глас, което има в този момент в австралийския парламент, показва Агенция Франс Прес.

Говорител на опозиционната Лейбъристка партия упрекна Морисън, че афишира желанието си да признае Ерусалим за столица на Израел, с цел да притегли спомагателни гласове на идните избори.

Морисън стана министър-председател на Австралия предишния месец, откакто консервативното крило в партията смъкна по-умерения Малкълм Търнбул от поста, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР