Австралия изпраща мироопазващи войски на Соломоновите острови, тъй като бунтове

...
Австралия изпраща мироопазващи войски на Соломоновите острови, тъй като бунтове
Коментари Харесай

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Австралия изпраща мироопазващи войски на Соломоновите острови , защото протести раздрусаха столицата Хониара за втори ден, оповестява БиБиСи.

Премиерът Скот Морисън сподели, че полицейският и армейският личен състав ще обезпечат непоклатимост и сигурност на островната страна в Тихия океан.

Насилието стартира в сряда , когато протестиращи нахлуха в Народното събрание в опит да смъкват премиера .

Solomons police overrun as unrest continues in the capital
— Raet Lomi (@raetlomi)
В четвъртък тълпи се опълчиха на локдаун и подпалиха държавни здания , полицейски сектор и частни здания и бизнеси.

Морисън сподели, че е получил молба за помощ от премиера Манасе Согаваре по силата на контракт за сигурност , който страната подписа с Австралия през 2017 година

Съобщава се, че множеството от протестиращите са от прилежащия остров Малаита, който от дълго време се оплаква от немарливост от страна на централното държавно управление.

В сряда те се пробваха да щурмуват Народното събрание и да смъкват премиера.

След безредиците беше въведен 36-часов полицейски час , само че бунтовниците се опълчиха и излязоха на улиците в четвъртък в китайския квартал Хониара.

Малаита изрично се опълчи на прекосяването на дипломатическите връзки на премиера Согаваре през 2019 година, което накара бунтовниците да атакуват китайски бизнес по време на безредиците.

Current view from my quarantine hotel
— mytagimoucia (@mytagimoucia)
Посолството на Пекин на собствен ред изрази " сериозна угриженост " към държавното управление на Соломоновите острови.

Премиерът Согаваре увери, че неговото държавно управление към момента управлява ситуацията.

" Днес заставам пред вас, с цел да ви осведомявам всички, че страната ни е в сигурност - вашето държавно управление е на мястото си и продължава да управлява нашата нация ", сподели Согаваре, добавяйки, че виновните " ще се изправят пред цялата тежест на закона ".

Той също по този начин осъди протестиращите, като сподели, че " забърканите в последните безредици са подведени от безскрупулни хора ".

Продължителното междуостровно съревнование сред Хониара и Малаита докара до разполагането на водени от Австралия мироопазващи сили в Соломоновите острови от 2003 до 2017 година

Това не е първият път, когато Хониара се сблъсква с насилствени безредици.

Бунтове избухнаха след общите избори през 2006 година, като огромна част от китайския квартал на Хониара бе нападната на фона на спекулации, че компании, свързани с Пекин, са фалшифицирали вота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР