Австралия е на ръба да има шести премиер за десетилетие

...
Австралия е на ръба да има шести премиер за десетилетие
Коментари Харесай

Австралия е в криза – премиерът е изправен пред опит за преврат

Австралия е на ръба да има шести министър председател за десетилетие след опит за събаряне на министър-председателя Малкълм Търнбул, написа " Гардиън ".

На конференция, на която отхвърли да подаде оставка , Търнбул прикани противниците си да потвърдят, че е изгубил доверието си в ръководещата партия и загатна за въздействие " отвън Народното събрание ".

Според изданието министър председателят има поради офанзива от страна на медийната империя на Рупърт Мърдок, която води акция против Търнбул.

" Истината е, че малцинство в партията, подкрепяно от други отвън Народното събрание, се пробва да тормози и заплашва други, с цел да направи тази смяна в управлението , към която се стремят ", разяснява министър-председателят.

Бъркотията към лидерския пост засегна австралийската политика тази заран, когато държавното управление гласоподава за прекъсване на работата на Камарата на представителите до 10 септември, защото не е несъмнено дали ще има болшинство в камарата и не желае да дава отговор на въпроси на опозицията , откакто минимум 13 министри са подготвени да подадат оставка.

 Снимка 374594
Източник:

От 2007 година нито един австралийски министър председател не е завършвал мандата си , като при четири случая водачите на държавни управления бяха сваляни от личните си партии, с което Канбера си завоюва прозвището " тихоокеанската столица на превратите ".

Търнбул оцеля в четвъртък, само че може да изгуби поста си, защото е планувано ново партийно гласоподаване най-рано в петък.

 Снимка 374596
Източник:

Премиерът резервира лидерския си пост в Либералната партия на Австралия на гласоподаване по-рано тази седмица, откакто получи 48 гласа против 35 за министъра на вътрешните работи Питър Дътън. Вотът се организира след протест в редиците на партията. Някои демократични политици са срещу проектите му да обвърже задачите за понижаване на въглеродните излъчвания със закон в миг, когато е регистриран скок на цените на електрическата енергия, осведоми Агенция Франс Прес.

В момента минимум двама души оспорват лидерската позиция на Търнбул : министърът на финансите Скот Морисън и някогашният вътрешен министър Питър Дътън.

 Питър Дътън
Източник:

Питър Дътън

Търнбул съобщи, че в случай че бъде свален от поста, неотложно ще напусне Народното събрание , което значи, че всеки нов водач ще би трябвало да взе участие на избори, с цел да си обезпечи мястото в Сидни. В момента водената от либералите коалиция има болшинство в камарата единствено с един глас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР