Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 г. Когато Джеймс

...
Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 г. Когато Джеймс
Коментари Харесай

Мъжът, който спаси живота на 2,4 млн. бебета

Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 година Когато Джеймс е 14-годишен, едвам не умира. Налага си лекарите да му създадат тежка интервенция на гръдния панер. След това схваща, че е оживял, тъй като хора, които не познава, са дарили кръв. Това прекатурва живота му. Джеймс взима решение да стане кръводарител.

Започва да подарява кръв, когато навършва 18 години. През 1954 година лекарите откриват в кръвта му характерни антитела, които оказват помощ на бебета с резус спор. Резус спорът се предизвиква от несъответственост сред кръвта на майката и детето ѝ. Заболяването води до унищожаването на алените кръвни телца в организма на новороденото.

Оказва се, че кръвта на Джеймс Харисън съдържа Rho(D) имуноглобулин. Използват го за изработката на ваксина Anti-D, която се дава на майката и бебето, с цел да се предотврати възможен резус спор, както и да сътвори антитела в тялото на детето.

Дъщерята на Харисън – Трейси, и към момента нероденият ѝ наследник също съумяват да избегнат следствията на резус спора. Не се постанова преливане на кръв от дядото, тъй като имунизацията към този момент е създадена. Така неповторимият дядо избавя живота и на внука си.

Австралиецът подарява кръв на всеки 2-3 седмици (това е минималното време, възможно от медицината). Дарява кръв 1173 пъти през живота си, до 81-годишна възраст. Резултатът от благодарността на Джеймс Харисън е повече от 2,4 млн. избавени бебета. Наградата за това, че става кръводарител е неговият внук.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР