Авиокомпании изпълняват призрачни полети с почти празни самолети, за да

...
Авиокомпании изпълняват призрачни полети с почти празни самолети, за да
Коментари Харесай

Авиокомпании изпълняват призрачни полети с почти празни самолети

Авиокомпании извършват " призрачни полети " с съвсем празни самолети, с цел да запазят летищните си слотове в Европейски Съюз, написа английският вестник " Гардиън ", заяви Българска телеграфна агенция.
Изданието се базира на екоорганизацията " Грийнпийс ", която открива, че тази процедура генерира милиони тонове нездравословни излъчвания.
Най-малко 100 000 " призрачни полета " могат да бъдат осъществени в Европа тази зима поради разпоредбите за потребление на
слотове на летищата в Европейски Съюз. Полетите без пасажери имат за цел да разрешат на самолетните компании да запазят правата си за политане и кацане на пистите на огромните летища, само че в същото време генерират до 2,1 милиона тона излъчвания парникови газове (или до 1,4 милиона средногодишни бензинови или дизелови коли емисии), показва " Грийнпийс ".
Европейската комисия изисква от самолетните компании да изпълнят случайна квота, което е освен замърсяващо околната среда, само че и извънредно лицемерно поради климатичната им изразителност, декларира Хервиг Шустер, представител на акцията " Европейска подвижност за всички " на " Грийнпийс ". Организацията предлага Европейски Съюз да се възползва от опцията за преустановяване на " полетите призраци " и да забрани полети на къси дистанции по направления, за които има комфортна влакова връзка.
" Гардън " напомня, че когато стартира пандемията на КОВИД-19, Европейската комисия понижи стандарта за полети, които самолетните компании би трябвало да извършват, с цел да запазят слотовете си, от 80 % на 25 %. Миналия декември обаче Брюксел увеличи референтния индикатор до 50 %, а след през март го завиши на 64 %.
Изпълнителният шеф на " Луфтханза " (Lufthansa) Карстен Шпор разяснява, че на самолетната компания може да се наложи да извърши 18 000 " ненужни полета ", с цел да извърши поправените правила, и приканва за въвеждане на " изключения, удобни за климата ", каквито се употребяват в други елементи на света.
Говорител на " Луфтханза " потвържди, че сред януари и март 2021 година единствено 45 % от полетите й са били цялостни. Други 5 % или 18 000 полета компанията дефинира като ненужни. Ако не е съществувал действителен риск да се изгубят
слотове на избрани летища в Европа, евентуално полетите са щели да бъдат анулирани или сплоти с други, добави говирителят.
Леви депутати в Европейския парламент желаеха отговори по този въпрос, а екоактивистката Грета Тунберг саркастично написа в Туитър, че Европейски Съюз несъмнено е " в режим на изключителна обстановка в региона на климата ". Европейската комисия отхвърля въздушните превозвачи да правят " полети призраци ".
Говорител на комисията съобщи, че празните полети са нездравословни за стопанската система и околната среда, заради което са взети ограничения, позволяващи на фирмите да лимитират такива практики. Ако самолетните компании решат да правят празни полети, това е решение на компанията, което не е резултат от разпоредбите на Европейски Съюз, разяснява още той. Брюксел твърди, че към този момент е понижил условията за
слотове и самолетните компании могат да изискат те да бъдат анулирани, в случай че полетите бъдат прекратени от " строги санитарни ограничения " като нови държавни ограничавания за пътешестване.
По-рано този месец основният изпълнителен шеф на " Райнеър " (Ryanair) Майкъл О`Лиъри съобщи за " Политико ", че огромните самолетни компании са се възползвали от великодушните отстъпки на Европейски Съюз, а в този момент " Луфтханза " не е удовлетворена, че прави " полети призраци " и стартира да се " безпокои за околната среда ".
Целта на ирландската нискотарифна самолетна компания, съгласно анализатора на вестник " Гардиън ", е комисията да принуди " Луфтханза " да се откаже от неизползвани
слотове. Ер Франс (Air France) също желае по-голяма еластичност на разпоредбите за слотове, само че нейн представител отхвърли да даде данни за това какъв брой полета с непълен потенциал се извършват сега.
Британският министър председател Борис Джонсън дефинира въпроса за въздействието върху климата от излишно отделяните големи количества въглероден диоксид като верен, само че счита, че в тази промишленост сега се води сериозна борба за нуждата от промяна на слотовете.
" Има потребност от нещо, което в действителност да възнаграждава успеваемостта ", сподели той. Някакъв тип индикатор за успеваемост като основа за разпределение на
слотове, който би разрешил на оператор с съвременен и цялостен аероплан да бъде желан пред конкурентните превозвачи, които работят с доста по-ниски коефициенти на натоварване или по-стари технологии, уточни министър председателят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР