Авиационният сектор може да стане свидетел на значително усилие за

...
Авиационният сектор може да стане свидетел на значително усилие за
Коментари Харесай

Самолетите с водород ще превозват пътници до 2025 г.

Авиационният бранш може да стане очевидец на доста изпитание за ниски въглеродни излъчвания доста скоро, защото самолетите, задвижвани с водород, се доближават все по-близо до действителността.

Стартиращите компании, ангажирани в тази област, постоянно организират тестови полети и могат да проведат търговски полет още през 2025 година, сочат отчети.

Страните по света се концентрираха върху електрическите коли и настояха за прекосяване към електрически транспортни средства през идващото десетилетие. Въпреки това авиацията, която съставлява съвсем два % от световните излъчвания, остава отвън електрическия обсег заради лимитираното софтуерно развиване.

Захранваните с акумулатори полети имат съществени ограничавания и не могат да заменят изкопаемите горива при полети на междинни до дълги дистанции. Водородът, въпреки това, обезпечава по-висока енергийна компактност и евентуално може да размени изкопаемите горива, като в същото време доста понижава въглеродните излъчвания.

Полети с водородни мотори

Вместо да изгарят водорода като гориво в реактивния мотор, започващите компании са възприели метод с горивни кафези, където водородът се употребява за генериране на електричество. На този стадий методът не генерира задоволително електричество, с цел да задвижи огромен аероплан, само че прави задоволително, с цел да транспорти към 60 пасажери на няколкостотин километра.

Базираният в Лос Анджелис, Калифорния, аероплан на Universal Hydrogen, наименуван Lightning McClean, направи първия си полет неотдавна и доближи надморска височина от 3500 метра. Един от моторите на този аероплан Dash 8 е оборудван с водородно задвижване, което включва 1,2-мегаватова горивна клетка и 800-киловатов електродвигател.

За тестовия полет другият мотор продължи да се зарежда от изкопаеми горива от съображения за сигурност, само че неговата мощ е по-ниска, с цел да разреши на самолета да лети единствено с атомна сила. Следващите полети са траяли повече от час.

Друга основана в Калифорния компания, ZeroAvia, опитва с 19-местен аероплан, само че към този момент е записала повече от 10 полета и има връзки с American Airlines и United Airlines, с цел да го изведе на пазара.

Малко, само че задоволително

В кратковременен проект авиационната промишленост търси други възможности като стабилно авиационно гориво, което може да бъде направено от съставки като олио за готвене, въглероден диоксид и други първични материали. Подходът има за цел да рециклира въглерода, вместо да изгаря нови изкопаеми горива, само че е съдействал за 0,1% от енергийните потребности на огромните американски самолетни компании предходната година.

Използването на водород като гориво дава обещание метод за хвърчене без въглерод, стига да се създава от възобновими източници на сила. Дори тогава самолетите, които в последна сметка употребяват тази технология, съставляват единствено един % от световния трафик. И по този начин, би трябвало ли тези компании в действителност да се тормозят?

Експертите са на мнение, че по-малките самолети евентуално ще бъдат бъдещето на авиацията, позволявайки на хората да летят до близки дестинации в градовете или може би даже до и от летищните терминали.

Работата, осъществена в региона, може да помогне за създаването на по-големи самолети, които да транспортират стотици пасажери посредством полети без въглеродни излъчвания. Освен това фирмите също се пробват да решат логистиката за зареждане на бъдещи полети с водород.

Модернизираното електрическо задвижване на Universal Hydrogen, да вземем за пример, употребява капсули, които съхраняват течен водород и могат да се реалокират сред индустриалните уреди и самолета, отричайки нуждата от създаване на инфраструктура за презареждане на съществуващи летища.

И двете компании са уверени, че комерсиалните интервенции на техните полети, задвижвани с водород, могат да се случат още през 2025 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР