Август ще бъде с температури близки, а в повечето равнини

...
Август ще бъде с температури близки, а в повечето равнини
Коментари Харесай

Жега и дъжд през август

Август ще бъде с температури близки, а в множеството равнини и низини над нормата. Средните ще са сред 28 и 32 градуса, а междинните минимални – сред 15 и 18 градуса. Валежните интервали са от 7 до 15 август и сред 21 и 24 август.

Относително по-топло ще бъде над южните и източните региони. Валежите ще бъдат към и над нормите, като минимум ще вали над югоизточните региони, превишение на месечните правила се чака в планинските елементи на Западна и Централна и България.

 32-100 Август тази година ще стартира, по този начин както ще приключи юли – с несигурно време и чести превалявания. В сряда облачността ще бъде раздрана, по-значителна в следобедните часове. Главно над североизточните и югозападните региони ще превали и прегърми. В четвъртък следобедни превалявания и гръмотевици ще има над по-голямата част от страната. В петък и в събота над множеството равнини и низини ще се откри най-вече слънчево време, с оптимални температури сред 27 и 33 градуса. Повече облаци с условия за къс дъжд ще останата над Източна България и планините.
По Черноморието в края на седмицата ще се усили вятърът и това ще докара до увеличаване на вълнението по крайбрежието. Към 5-ти, 6-ти август оптималните температури ще бъдат от 31 до 36 градуса. Слабо и малко намаляване ще настъпи към 7-ми, когато тук-там от запад на изток за малко ще превали и прегърми. От 8-ми до 10-ти ще бъде още веднъж най-вече слънчево, към и след пладне и горещо.

През първите дни на второто десетдневие има повече облаци и следобедни превалявания и гръмотевици се чакат над западната половина на страната, до момента в който на изток ще бъде слънчево и горещо. В средата на десетдневието ще имаме изсъхнал и парещ интервал, с температури до 38 градуса, като не са изключени и по-високи стойности. Впоследствие ще настъпи нормализиране на температури, съпроводено от валежи и прегърмявания. В началото на третото десетдневие ще има условия за по-масови валежи, само че по-късно има огромна възможност за слънчево и по-топло време.

 32-1 Геопрогноза: 3 дни магнитни стихии

През множеството дни от месеца слънчевата интензивност ще бъде ниска и земното магнитно поле ще бъде умерено, без условия за магнитни стихии. В резултат на по-силни слънчеви изригвания, през интервала 18-ти – 20-ти август ще има разстройства в земното магнитно поле. Към този миг упованията са магнитните стихии на тези дати да бъдат слаби и да не оказват значително въздействие на връзките.
През август у нас най-високите температури са регистрирани в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43, и други В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са регистрирани 41 градуса, а в Плевен на 12 август отново 1922 година: 43 градуса.

Народна метеорология: Горещ ли е, иде студена зима

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание. За август националната метеорология гласи:
Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – цялостни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през обособените месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и противоположното.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР