Aвгуст се очертава като по-топъл от нормалното с около градус

...
Aвгуст се очертава като по-топъл от нормалното с около градус
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Очаква ни поредната топла вълна

Aвгуст се обрисува като по-топъл от естественото с към градус и половина и по-сух с най-малко 20%

В понеделник и вторник температурите в района на Стара Загора ще доближават до 32-33 градуса, само че от сряда в цялата страна ще стартират да се покачват и ще доближат 34-35 градуса, като и утринните няма да бъдат ниски. Ще се следят т.нар тропични нощи, когато даже минималните температури няма да се намалят под 20 градуса, предвижда за климатологът проф. Георги Рачев.

„ Очаква ни следващата топла вълна. Сухо е в България, изключително към Стара Загора. Там нормите на дъжда за юли са изпълнени едвам на 30 %. Една трета от това, което би трябвало да вали е паднало, в първите 20 см от почвения пласт няма влага “, разяснява проф. Рачев.

Той напомни, че за региона на Стара Загора оптималната температура за август измерена в миналото е 44 градуса. Тя е измерена през 2000 година

„ Август от климатична позиция се отличава с най-ниските превалявания. В дълготраен аспект, съгласно прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози, август се обрисува като по –топъл от естественото с към градус и половина и по-сух с най-малко 20% “, предвижда климатологът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР