Август е - традиционно месец, в който политиката поне за

...
Август е - традиционно месец, в който политиката поне за
Коментари Харесай

Z-Каст 127: Има ли насилието у нас политическа ориентация?

Август е - обичайно месец, в който политиката най-малко за малко остава на заден декор. Но ужасяващото нахлуване над 18-годишно момиче от Стара Загора, нарязано от татуиран пехливанин, върна депутатите в Народното събрание и разсъни обществото за един от най-сериозните ни проблеми - насилието против дами.

Нападателят се оказа националист. Една от съдийките, осигурила той да не остане в ареста - симпатизантка на Путинова Русия. А голям брой " четирихилядници " се възмутиха, че казусът на принуждение се " политизира ". Затова в новият, 127-и епизод на Z-Каст, наш посетител е Руслан Трад, анализатор от Атлантическия съвет на България, с който политизираме тематиката до дъно.

Културата, която демонстрират агресорите против дами, е милитаристична, обвързвана с ултраправославие, фашистки хрумвания, даже паганизъм, изяснява той.

" Виждал съм тази просвета на терен, на фронтови линии. Тя е безусловно част от пропагандата на Кремъл от най-малко 15 години, съответно в нашия район - на Балканите и Източна Европа като цяло. "

Това не значи, че всеки фитнесджия или всеки татуиран със " Свобода или гибел " ще пребие приятелката си, акцентира той, или пък че ще отиде да се бие за Русия в Донбас. Но насилието над дами е основен детайл от културата на тези хора.

" Това за тях е нещо като горделивост. Има групи, в които се споделят сходни действия - онлайн групи, и това се случва на ежедневна база. И всички тези хора, инцидентно или не, са част от тази просвета. Насилието е част от другарски кръгове, гледат се избрани филми, фрагменти, вървят се в избрани фитнес клубове ", прибавя той.

Защо толкоз си наподобяват прокремълските " националисти " с ислямските радикали? Спят ли българските служби за сигурност? Какво може да направи гражданското общество? Защо не би трябвало да бъде неразрешена партия " Възраждане "? 

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР