Август е месецът, който всеки работещ човек чака с нетърпение.

...
Август е месецът, който всеки работещ човек чака с нетърпение.
Коментари Харесай

8 причини да не ходим на море през август

Август е месецът, който всеки работещ човек чака с неспокойствие. Той е обичан за отмора на всички пътешественици, отпускари и туристи. Морето е измежду най-предпочитаните места, само че са малко тези, които знаят, че август е най-лошият месец за отмора на плажа. 8 аргументи за какво не би трябвало да си взимаме отпуск през август за море:

Водорасли

Август месец по принцип е времето, в което водораслите цъфтят. Това събитие се назовава еутрофикация. В момента купчини с водорасли могат да се видят на съвсем всеки плаж по родното Черноморие. Всеки, който живее край морето, знае, че през август това е изцяло обикновено събитие.

Когато водораслите прецъфтят, морето просто ги изхвърля на брега. Колкото и да е обикновено това обаче, на летовниците не им е прелестно да стоят до купчините с гниещи водорасли. Те миришат мощно и неприятно, а към тях летят дребни досадни мухички.

Медузи

Хиляди медузи се " настаняват " по крайбрежията на Черно море през последните дни на месеца. Нашествието е всекидневно за края на август.

През този интервал мекотелите порастват най-интензивно, а поради измененията в температурата на морската вода доближават брега. Според учените, в нашето море няма медузи, способни да причинят парализа и гибел, само че опарването им е рисково за страдащите от алергии.

Препълнени плажове

Забравете за спокойствието. На пясъка чадърите и кърпите са ситуирани на сантиметри разстояние. По обед заведенията за хранене край плажа са цялостни с посетители, а пред всеки павилион за храна има опашки. Туристите постоянно се оплакват, че чадърите и шезлонгите не доближават.

Мъртво неспокойствие – Илинден – 2 август

Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви. На тази дата обичайно морето " се обръща " и има рискови подводни течения, които постоянно траят цели 10 дни.

" Докато преброиш до пет, вълната те удря и по-късно те дърпа във вътрешността. Илинден идва с мъртва хватка на морето ", описват за поверията и обстоятелствата опитни риболовци.

Мръсна вода

Повече хора – по-мръсна вода! Уравнението е просто. Колкото повече хора има на плажа и във водата, толкоз ще е по-замърсена тя. В края на август се случва по този начин нареченото " превръщане на водата ", което се счита за първия сигнал за наближаващия завършек на лятото.

Силни ветрове и огромни талази

Вятърът е типично събитие за август, през множеството време по цялото Черноморие флагът е червен. Морето е готово да се пребори с всеки, който самоуверено се опита да се впусне в неговите води. Вълните от време на време доближават до 3 метра височина.

Скоростта напразно е някъде към 38 метра в секунда. Има ужасно възвратно течение зад вълната. Който влезе, няма излизане! Дори за най-опитните плувци големите талази са тестване.

Трафик

Лятото е в разгара си и като магнитен апел, морето вика всички към себе си. Но точно заради това се образува и казусът с трафика.

Отивайки към морето през август, бъдете подготвени да се сблъскате със скърцащи колела, звук на мотори, тапи, произшествия, горещина и безкрайни опашки от чакащи коли, които образуват живописна, само че към този момент добре позната картина.

Борбата за пътя към морето е същинско предизвикателство, което изисква самообладание, обмисляне и подготовка. Пътуването до морето може да се трансформира в едно незабравимо премеждие, само че и в тест на вашето самообладание.

Цени

Високите цени през август могат да бъдат резултат от огромното търсене. Не е загадка, че " пазарната философия " на огромна част от предлагащите услуги на морето е " ден година храни ".

През август цените са мощно повишени и е мъчно да се откри първокласен ресторант или хотел, където да не ви " одерат кожата ". В началото на август хотелиерите завишават цените на нощувките с най-малко 10%.

Така почивката на родното Черноморие излиза минимум с сред 10 и 30% по-скъпо спрямо предишното лято.

Кога да си вземем отпуск? Кои месеци са най-хубави за отмора на морето? – Края на май, в случай че е топло, юни, началото на юли и септември.

Защо?

– Морето е най-чисто и няма вълни;
– Защото не е пренаселено;
– Защото жегите не са толкоз силни;
– Защото изборът къде да отседнеш е по-голям;
– Защото ще излезе по-евтино.

Тези месеци са страхотни за отмора на морето, само че доста хора подценяват преимуществата им.

Източник: Пиринско днес
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР