Август е бил рекордно скъп месец, това е заради комбинация

...
Август е бил рекордно скъп месец, това е заради комбинация
Коментари Харесай

Между 7 и 10 лв. е разликата в потребителската кошница спрямо миналата година

Август е бил рекордно безценен месец, това е поради композиция от доста фактори. Наблюдавахме засилено търсене през юни и юли. То си даде своя резултат. Освен това и климатът предразположи за по-ниски добиви и върхове. Наблюдавахме рекордни нива при плодове и зеленчуци през август. Като разликата в потребителската кошница по отношение на 2020 година беше 10 лева Това съобщи пред Nova Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според него все още нещата са се нормализирали и разликата в потребителската кошница по отношение на същия интервал през предходната година е 7 лева

„ Шампиони ” при покачването на цените са корнишоните, краставиците и пиперът – с към 50%. Основната причина за това е дребната годишна продукция и неприятният климат.

" Не е допустимо в тази конкурентна среда да има фрапантни нараствания. Цената на олиото пада както на европейския, по този начин и на международния пазар. Имаме една добра година откъм годишна продукция, а в България зърненият бранш има свръхреколта. Трябва да се гордеем с нашия зърнен бранш. Не единствено, че няма място за приказки от рода на „ фрапантно ”, „ апокалиптично ”, а в противен случай. Имаме всички учредения да чакаме една низходяща наклонност. Може би ще има известно задържане на цената, допускам, че в не доста дълъг интервал ще следим наклонност за намаление на цената ”, счита Иванов.

Според него по отношение на цената на хляба нарастването няма да е такова, каквото се чака, само че повишаване ще има. Причина за това е смяна в цената на труда в бранша.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР