Аварийни групи от доброволци, финансирани от държавния бюджет по програма

...
Аварийни групи от доброволци, финансирани от държавния бюджет по програма
Коментари Харесай

Аварийни групи от безработни ще работят в наводнените села

Аварийни групи от доброволци, финансирани от държавния бюджет по стратегия на Агенцията по заетостта, ще работят три месеца за превъзмогване на следствията от наводненията в карловските села.

В спешните групи ще влязат 100 безработни от засегнатите обитаеми места – Богдан, Слатина, Каравелово и Войнягово.

Силни дъждове в този момент биха забавили ремонтно-възстановителни работи, само че не биха върнали обратно нещата, разяснява в предаването " Преди всички " регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев. По думите му продължава насищането на региона на бедствието с техника и жива мощ.

Вчера са взели участие близо 100 бойци и към 300 доброволци. За уикенда се чакат хиляди, уточни пред БНР Стоев. Областната администрация разгласи гореща телефонна линия за вписване на искащите доброволци за по-добра предвидимост и съгласуваност. На номер 0879 182 250 искащите да оказват помощ ще получат информация към кое от потърпевшите села да се насочат.

Възстановяването на къщите и инфраструктурата ще върви редом, увери регионалният шеф.

Университетски екип прави цялостно снимане и в детайли картографиране на региона на огромните наводнения в Карловско.

" Целта е да забележим какво тъкмо се е случило тук. Наводненията са характерни феномени – те са със инцидентен темперамент, само че нормално се случват там, където има комбиниране на географски фактори, които допускат да се случи такова събитие ", разясни в предаването " Хоризонт до обед " ръководителят на екипа доцент доктор Стелиян Димитров.

По думите му обследването ще даде количествени параметри както на вредите, по този начин и на характерностите на водосбора, в който се е случило наводнението.

„ Това, което се приказва в общественото пространство, не е тъкмо по този начин. Едва ли единствено горите са факторът, който е довел до появяването на наводнението и това, което се случи. Те са един от факторите. Причината е огромният дъжд, това интензивно изваляване във водосбора. Средна гора е с по-полегати скатове, допуска събирането на по-големи водни количества и всички фактори в горския пояс би трябвало да бъдат в действителност обследвани. "

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР