Аварията на ПАВЕЦ "Чаира" ни струва 2 млрд. лева годишно

...
Аварията на ПАВЕЦ "Чаира" ни струва 2 млрд. лева годишно
Коментари Харесай

Журналистът Петър Гецов разкрива цялата схема около ПАВЕЦ Чаира

Аварията на ПАВЕЦ "Чаира " ни коства 2 милиарда лв. годишно и поради неналичието й цената на тока ще скочи

Това е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Когато има остатъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира спомагателни количества вода, а при дефицит стартира да изпуска водата и да създава електрическа енергия. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата "Тошиба " с общ потенциал за произвеждане на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW. Вече никой от тях не работи.

Според енергийния специалист Стефан Гамизов, в последните 10 години ПАВЕЦ "Чаира " е експлоатирана оттатък техническите си параметри, с постоянно прекъсване и стартиране за обири на ток. И най-после е гръмнала. Вината е на окопалите се хора на Движение за права и свободи и ГЕРБ в НЕК, които не могат да бъдат извадени от тези структури по закон. Хора като някогашния началник на НЕК Петър Илиев и "дюлгерката " на Движение за права и свободи Ани Христова. Сега те забърквали бюрократична каша от неистини, с цел да внушат, че не може нищо да се направи.

Според Гамизов три от развалените 4 турбини могат да се поправят. Никой в НЕК обаче не пуска производителите на оборудването от "Тошиба " да припарят до централата, тъй като далаверите и безхаберието им ще излязат нескрито. Казвали му, че с цел да стане нещо в енергетиката трябвало да приказва не с министъра, а със Слави Трифонов или с Орлин Алексиев (ковчежника на ГЕРБ в София съгласно някои).

Вместо с тях, той приказвал с премиера Кирил Петков, само че без никаква изгода. Впрочем работеща на цялостна мощ ПАВЕЦ би сложила под въпрос и потребността за вложение на 1.5 милиарда лв. в акумулатори за предпазване на електрическа енергия - една от мегаломанските хрумвания на настоящия кабинет, която даже бе натикана в Националния проект за възобновяване и резистентност макар всички неясноти към този план. Може би по тази причина и той не работи по ремонта на "Чаира ".

Невероятна каша е в тази наша енергетика, а далаверите за прикриване очевидно са безчет. Но и когато гръмне нещо, отново нищо не се разкрива, тъй като нали нямаме и прокуратура. Само АЕЦ-а да не гръмне, че няма да остане кой да проверява какво е станало.

Петър Гецов
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР