Авария на ВЕЦ Цанков камък, случила се в периода 13-15

...
Авария на ВЕЦ Цанков камък, случила се в периода 13-15
Коментари Харесай

ДБ: Тежка авария спряла ВЕЦ Цанков камък, а енергийното министерство крие това

Авария на Водноелектрическа централа " Цанков камък ", случила се в интервала 13-15 октомври, е спряла работата на Водноелектрическа централа " Цанков камък " , респективно и на два други ВЕЦ-а от каскадата " Въча ", което, дружно с други неработещи държавни ВЕЦ-ове, е довело до излизане от работен режим на мощности, идентични като мощ на един блок на АЕЦ " Козлодуй ", а данните за износа на ток от България сочат, че експортът ни е паднал на половина.

Това алармираха от " Демократична България ", които дадоха ексклузивен брифинг по проблема в коридорите на Народното събрание.

" Получихме информация безусловно преди час, че във Водноелектрическа централа " Цанков камък " в интервала 13-15 октовмри има сериозна повреда, довела до прекратяване на работата на ВЕЦ-а. Парчета от бързо падащия савак (водна бариера - бел.ред.) са минали през водопровода и са минали през машините , което е довело до прекратяване на работата. Тази централа е в средата на каскада " Въча " и се затруднява работата на Водноелектрическа централа " Тешел " и Водноелектрическа централа " Девин ". Напомняме, че на каскада " Белмекен " и " Момина клисура " има закъснение на рехабилитацията ", сподели Йордан Йорданов , народен представител от Демократична България.

" Към момента има неработещи държавни вецове с мощ един блок на АЕЦ " Козлодуй " . Това е действителен риск за енергийната сигурност на страната ", акцентира той.

От Директива за птиците питат - за какво тази повреда се крие от обществото и настояха от незабавен отговор от служебния министър на енергетиката Росен Христов. Освен това - имало информация, че повредата се прикрива под маската на " планов ремонт ", като на чиновниците на обекта е подредено да пазят цялостно безмълвие по случая.

" На трето място - какви са вредите по " Цанков камък " и по кое време тя ще бъде пусната в употреба? ", попита Йорданов.

Владислав Панев от Демократична България също акцентира заплахата, пред която е изправена енергийната сигурност на България и в следствие влезе в конкретика: " Преди час погледнах статистиката за износа на електрическа енергия. Заради това, че шести блок (на АЕЦ " Козлодуй) и " Цанков камък " не работят, износът е паднал на половина . "

" Да ви напомня, че в предишното прословутият " Цанков камък " стана прочут с това, че създаде хидроинженер номер едно на страната. Вие си спомняте какъв хонорар получи господин Ахмед Доган за този план, а в този момент в какво положение е това основно оборудване от българската енергетика. Още тогава имаше подозрения, че материалите, които се влагат, не са качествени, и в този момент повредите следват една след друга ", съобщи на собствен ред съпредседателят на " градската десница " Атанас Атанасов .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР