Авансовото плащане по договорите за строежа на автомагистрала Хемус е

...
Авансовото плащане по договорите за строежа на автомагистрала Хемус е
Коментари Харесай

Рашков: Авансите за "Хемус" са отивали за купуване на избиратели

" Авансовото заплащане по договорите за градежа на автомагистрала " Хемус " е правено с една единстена цел - да се отклонят суми, които в по-късен стадий да бъдат отклонявани за следен избор и пазаруване на гласове. Парите на данъкоплатците за градежа на един народен обект са отивали за пазаруване на гласоподаватели и в това нямам никакво подозрение ".

Това разгласи служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който дружно с други представители на Министерство на вътрешните работи, Националната организация за приходите (НАП) и служебният министър на районното развиване Виолета Комитова оповестиха какво е открила взаимната инспекция по градежа на скоростния път.

Рашков, който в последно време приказва за " закононарушения, които миришат на асфалт ", даде обещание до 10 дни да бъде предоставена информация за компаниите, през които тези суми са били разпределяни. Във вътрешното министерство имало задоволително документи, които ще оказват помощ на следствието и са били укривани. Те демонстрират, че има данни за нерегламентирана активност.

Преди няколко дни Министерство на вътрешните работи предприе акция с дрон по трасето на към момента непостроените сектори от автомагистрала " Хемус ". Още при започване на работата на служебния кабинет беше обявено, че през инхаус контракти са били отпуснати предплатено близо милиард лв.. Преди два дни Рашков разгласи, че " един български пътен строител ", без да уточни кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.

По-конкретна информация за този предприемач не беше предоставена и на брифинга в петък, само че инспекцията до момента е открила редица нарушавания - липса на извършени отчуждителни процедури, неявяване подробни устройствени проекти, проблеми с документите. Рашков даже приказва за " голям брой документни закононарушения ".

Рашков съобщи, че при инспекцията органите са се сблъскали с " пирамида, която строи автомагистрала на зелено ", като за някои сектори не може да се открият компаниите, с които е подписан контракт.

Той разяснява, че част от автомагистрала " Хемус " се строи от незнайни реализатори и попита дали има техника, която да работим на " Хемус " и която да е благосъстоятелност на някогашния министър на вътрешните работи Младен Маринов. " Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на " Хемус ", хем по този начин и ще си плащаме за нейния ремонт по-късно ", съобщи още служебният вътрешен министър. " Нито един български жител не може да стартира да поставя две тухли без позволение за градеж, а кой е разрешил без позволение за градеж да строи автомагистрала? Кой се слага над законите в България ", попита риторично още Рашков.

Трасето на " Хемус " в последните сектори би трябвало да бъде преначертано

Последните сектори от автомагистрала " Хемус " би трябвало да бъдат преначертани, тъй като актуалният чертеж минава през свлачищни терени, през слаби терени и през предпазена територия. Но за тези сектори са преведени предплатено пари. Това разгласи служебният министър на районното развиване Виолета Комитова. Тя напомни, че за строителството на секторите - 4,5,6,7,8 и 9 са отпуснати предплатени близо милиард лв., без да има нужда от това. " Това са пари поставени на голям риск и не е имало никаква неотложност за даването им тази година, разяснява още Комитова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР