Авансовото плащане от 660 млн. лв. по концесията на летище

...
Авансовото плащане от 660 млн. лв. по концесията на летище
Коментари Харесай

Парите от летище София ще пълнят бюджетната дупка, а не БДЖ

Авансовото заплащане от 660 млн. лева по концесията на летище " София " няма да отиде по сметката на държавните железници, както бе оповестено в процедурата, а ще влезе в държавния бюджет и ще запълни отворилата се дупка от 656 млн. лева в края на март. За какво ще бъдат изхарчени средствата по-късно, зависи от решенията на държавното управление.

С предплатеното заплащане от концесията трябваше да се покрият задълженията на БДЖ и да се купи нов преносим състав. От 2020 година обаче има смяна в позицията, която ръководещите не са афиширали шумно. Тя е подбудена от обстоятелството, че страната изплати отговорностите на БДЖ година по-рано и пусна няколко търга за покупка на локомотиви, вагони и мотрисни влакове, изясни министърът на превоза Росен Желязков пред Mediapool.

Сделката за беше спряна ден след парламентарния избор поради оставането до финала единствено на един претендент.

" Спирането на търга няма нищо общо с пренасочването на парите към държавния бюджет. Това решение беше взето още през 2019 година Тогава взехме решение да дадем финансова автономия на БДЖ, а не да обвързваме развиването на сдружението с бъдещи доходи, които към този миг не беше ясно дали ще се случат “, изясни Росен Желязков.

Авансовото заплащане от 660 млн. лева няма да отиде и в така наречен Сребърен фонд за поддръжка на пенсионната система, който трябваше да се цялостни със средства от приватизацията и концесии, само че това не постоянно се случваше по време на държавните управления на Бойко Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР