Аванс в размер на 175 млн. лв. са получили консорциумите,

...
Аванс в размер на 175 млн. лв. са получили консорциумите,
Коментари Харесай

Кабинетът е платил 175 млн. лв. аванс за магистрала Русе – Велико Търново

Аванс в размер на 175 млн. лева са получили консорциумите, които би трябвало да строят първите 76 километра от автомагистралата Русе – Велико Търново. Плащането е направено в края на 2022 година Това стана ясно от чуване на районния министър Иван Шишков в отрасловата парламентарна комисия.

Министърът не вижда проблем с голямата сума, защото по думите му, тя съставлява едвам 10% от цената на договорите. Според него заплащането е било неотложно, с цел да стартира проектирането, защото ОВОС-ът на аутобана изтича през ноември тази година.

Важно е да имаме механически план и позволение за градеж преди ноември, с цел да се избави ОВОС-ът “, съобщи Шишков.

Министърът посочи, че се надява компаниите да са подготвени с плановете до септември, с цел да стартира процедура по отчуждаване на терени.

Николай Нанков (ГЕРБ) отвори тематиката, като изиска да знае дали в реалност задатъците са преведени в последните дни на предходната година.

Знам, че това е верният метод, само че ще напомня, че други министри разясниха, че заплащането на задатъци без позволения за градеж е закононарушение. Кога е вярна тази логичност? “, попита Нанков.

Той се опита да направи съпоставяне с многомилионните задатъци, които са изплащани на компании по време на ръководството на ГЕРБ, за строителството на автомагистрала „ Хемус “ и пътя Видин – Ботевград. Тази процедура бе жигосана от служебните държавни управления и постоянния кабинет „ Петков “, защото обектите са строени посредством инхаус процедура, а Министерство на вътрешните работи даже разгласи, че парите са били изнесени в чували и са употребявани за строителството на хотели.

Аз бях доста явен, че сме платили дребна сума предплатено за механически план. При „ Хемус “ нямаше утвърден Подробен устройствен план, а за Русе – Бяла и обхода първо одобрихме ПУП-овете. Освен това, част от задатъците за лот 7, 8 и 9 на „ Хемус “ са преведени, а за тях дори няма трасе “, отвърна Шишков.

Министърът подсети, че аутобанът би трябвало да бъде продължен и да стигне до Маказа, защото е значим транспортен кулоар.

Припомняме, че два консорциума, отпред със строителните компании „ Автомагистрали-Черно море “ и „ Грома Холд “, бяха определени да строят първите 76 км от пътя.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че при отварянето на ценовите предложения на компаниите стана ясно, че те доста надвишават тази стойност. Въпреки че двата определени консорциума подадоха най-ниски ценови предложения, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 милиарда лева и километър от автомагистралата коства над 20 млн. лева

Въпреки това Държавната финансова ревизия (АДФИ) не откри никакви нарушавания в поръчката. Така служебният кабинет разгласи автомагистралата за народен обект и през ноември двата контракта с изпълнителите бяха публично подписани.

Тя е включена за финансиране в пpoгpaмa „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт “ 2021 – 2027 година, в ĸoятo влизaт и дpyги мaщaбни инфpacтpyĸтypни пpoeĸти – тyнeлът пoд Шипĸa и пocлeдният yчacтъĸ oт „ Cтpyмa “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИван Шишков автомагистрала Русе-Велико Търново автомагистрала Русе-Велико Търново Русе-Велико Търново задатък Министерство на районното развиване и благоустройството Агенция пътна инфраструктура длъжностен кабинет ПоследниНай-четениИнфраструктура 28 Кабинетът е платил 175 млн. лева задатък за автомагистрала Русе – Велико Търново Енергетика 64 Топлият декември понижи с 4% потреблението на ток в България Компании 424 Salesforce прави огромни съкращения и затваря офиси Здравеопазване 408 Меджидиев: България ще има медицински хеликоптер през септември Личности 7420 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Компании 6426 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 5144 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3497 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини19:06 Накратко 28 Вечерни вести: Властта съживява пропуснат нефтопровод; Еврото повиши цените в ХърватияОще от ИнфраструктураВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР