Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната “Булгартрансгаз

...
Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната “Булгартрансгаз
Коментари Харесай

“Булгартрансгаз” е платила аванс от 250 млн. лв. за “Балкански поток”

Аванс от близо 250 млн. лв. е платила държавната “Булгартрансгаз ” за строителството на “Балкански поток ”. Това разгласи пред Българска национална телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. По думите на министъра има две варианти за финансиране на газопровода – строителят “Аркад ” да обезпечи заем или “Булгартрансгаз ” да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Газопроводът “Балкански поток ” ще бъде приключен през първата половина на 2020 година поради закъснение на публичната поръчка за строителството му, добави Петкова.

“Стремежът на нашето държавно управление, на премиера Борисов, е да дадем опция и България да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа, само че с цел да се случи това, би трябвало да бъдат спазени всички европейски правила ”, добави Петкова.

“Балкански поток ” е различният маршрут за доставка на съветски газ вместо през Украйна – през Турция. Цената на плана е над 2 милиарда лв., а потенциалът му – над 15 милиарда куб. метра.

Енергийният министър разяснява и подготовката на енергийните сдружения за зимния сезон: “Хората би трябвало да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра ”.

Един от целите на страната и през идната година ще остане отбраната на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел проект по какъв начин да резервира тези мощности до 2050 година

“46% от електрическата сила, която е нужна на страната се обезпечава точно от тези централи, които работят на въглища, този % през зимата доближава до 60 ”, заяви енергийният министър.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще стартира договаряния и с американските централи за отпадане на дълготрайните контракти за изкупуване на ток. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР