Аутсорсинг бизнесът продължава да набира скорост и заетите в този

...
Аутсорсинг бизнесът продължава да набира скорост и заетите в този
Коментари Харесай

Аутсорсингът вече плаща 7.9% от всички заплати у нас

Аутсорсинг бизнесът продължава да набира скорост и заетите в този бранш към този момент са повече от 67 300 души. Това демонстрират данните от последния годишен отчет за развиването на промишлеността, направен от Българската аутсорсинг асоциация. Секторът ще пораства и в околните няколко години, като към 2021 година броят на заетите, които работят в другите прът центрове, офиси за изнесени услуги и други, се чака да надвиши 79 000 души.

В същото време браншът генерира 7.9% от всички разноски за заплати в стопанската система ни, което ясно демонстрира, че заплащането е в пъти по-голямо от междинното за страната, излиза наяве още от отчета. Отделно от това скорошно изследване на международната консултантска компания Mercer измежду членовете на БАА показва, че 96% от фирмите дават и годишен бонус на чиновниците си, който приблизително е в размер на една брутната работна заплата.

Темпът на напредък на работната заплата в бранша на годишна база е 6% и е съпоставим с останалите браншове на стопанската система, отбелязва " Инвестор ". Заради следената наклонност през последните години за изнасянe на активността на фирмите отвън София, главно в огромни градове с университети, растежът на заплатите там е с 10 - 11% през последната година.

Още в края на предходната година шефът на БАА Ивайло Славов разяснява, че аутсорсингът и обвързваните с него бизнеси към този момент вършат над 4% от Брутният вътрешен продукт на България. При опазване на този позитивен тренд се чака до 2021 година приходите на бранша да се удвоят до 4 милиарда евро. Макар фирмите от промишлеността най-често да са наричани прът центрове, услугите по телефона са единствено 16% от общата активност в този бранш. " 84% от останалите услуги са свързани със основаването на софтуерни приложения, изработването на артикули, свързани със познания, автоматизация, ръководство на бази данни и така нататък ", изясни още Славов.

Той посочи, че у нас близо 500 компании се занимават с някакъв вид изнесени действия, а българските са към 20 - 30%. Всички те предлагат на работещите за тях в допълнение здравно обезпечаване, както и  " хонорар " за довеждане на нов сътрудник във компанията. Близо 70% от фирмите дават безвъзмездни карти за спорт или покриват отчасти разхода за спортни интензивности. Същият % от работодателите обезпечават и безплатна храна за офиса. А 86% от фирмите са намерили място в офисите си за пространство за игри, спорт и развлечения, разкрива още отчетът на БИИ.

 

ОБХВАТ

Макар София към момента да е основният аутсорсинг център в България, Пловдив и Варна също " дърпат " напред. Нови компании притеглят и Велико Търново и Бургас. Това са и петте съществени центрове на аутсорсинг бизнеса у нас.  " Това към този момент не е софийска промишленост, тъй като към този момент се развива и на други места в страната. Пловдив и Варна напредват бързо, а Бургас, Велико Търново и Русе са изгряващи звезди в бранша ", разяснява още шефът на БАА.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР