Аутомотив секторът е най-големият частен инвеститор в научноизследователската и развойна

...
Аутомотив секторът е най-големият частен инвеститор в научноизследователската и развойна
Коментари Харесай

Автомобилната индустрия достига до 12% от БВП, изтъкна Румен Радев

Аутомотив секторът е най-големият частен вложител в научноизследователската и развойна активност. Това е най-бързо развиващият се бранш, който доближи 10-12% от Брутният вътрешен продукт . С тези темпове след 5 г ще доближи 20%.

Това съобщи президентът Румен Радев, който откри конференцията " Аутомотив и мобилити конгрес ", представен от " ".

В бранша има 70 хиляди работни места и следващата година ще стигнат 1/4 от индустриалните работни места . От 10 автомобила, създадени в Европа, в 9 от тях има съставни елементи, създадени в България. 80% от датчиците в Европа се създават тук, посочи президентът.

Д окато в Европа по време на пандемията се затваряха работни места, автомобилният бранш в България освен оцеля, а не загуби нито един чиновник . " И тук би трябвало да почертаем ролята на страната, която прави оценка този бранш ", сподели президентът.

Според него страната ни работи незадоволително за промотиране на триумфите ни на открито.

" Все още не се знае какъв голям капацитет имаме, само че се надявам, че с упоритостите на новото държавно управление ще се разгърне една огромна осведомителна акция ", сподели Радев.

Държавният глава не премълча, че бизнесът се среща и с други нерешени проблеми - правосъдната система, високото равнище на администрация и потребността от довеждаща инфраструктура.

Най-важният фактор за развиването на България са хората, които създават и оферират нови водещи хрумвания. Те са повода да имаме огромен капацитет в развиването на електрониката, изкуствения разсъдък, програмен продукт.

Ние сме на трето място в света по брой на ИТ експерти на глава на популацията, имаме устойчива стартъп екосистема, преди месец тук беше открит научния институт " Инсайт ", означи президентът. Той загатна и челните места по интернационалните олимпиади, които заемат българските възпитаници по природоматематически науки дружно със Съединени американски щати, Русия, Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР