automedia.investor.bgАвтомобилът отдавна е станал неразделна част от живота на огромен

...
automedia.investor.bgАвтомобилът отдавна е станал неразделна част от живота на огромен
Коментари Харесай

Какъв вид брониране на автомобила съществува

automedia.investor.bg

Автомобилът от дълго време е станал неразделна част от живота на голям брой хора, в това число на доста авторитетните и заможните. Излишно е да се споделя, че понякога такива хора стават обект на опити за покушения. Никой не желае да се срещне рано със свети Петър и по тази причина при първа опция човек с повече пари, несъмнено, бърза да отбрани себе си по всевъзможен метод, като бронира своя автомобил. Ето какъв тип брониране на автомобила съществува и от какво защищава.

Балистична отбрана

 брониране

През 2006 година европейската асоциация VPAM - Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen (Асоциация на центрове за узаконяване на устойчиви на патрони материали и конструкции) утвърди новия интернационален стандарт, който съдържа 14 равнища за отбрана против патрони. Този стандарт преглежда единствено опцията за отбрана от балистични закани (куршуми, шрапнели, осколки и др.). Всяко равнище на подредба подхожда на избран диаметър и тип арсенал. Важно е обаче да стане ясно следното. Никакво брониране не е безусловно. Всеки клас ризница разказва избран късмет за отбрана, само че не дава 100% гаранция за избавление.

 брониране

По-рано на Запад (а и в редица други страни) за брониране на коли беше употребен стандартът EN. Днес той се смята за морално стар и не се ползва. Освен това стандартът VPAM преглежда казуса с автоматизираната отбрана изцяло, за разлика от своя предходник. Той преглежда всеки автомобил като цяло, а не работи с обособени стъкла, бронирани листове и ъгли на структурата. С други думи, VPAM е по-добре обвързван със суровата реалност.

 брониране

Както можете да се види от таблицата, първите пет равнища на VPAM са противопоставяне на " дребосъците ", брониране, способно да устои на 9-мм патрони или 357-ми диаметър за револвер. Най-популярните коли с такава отбрана се употребяват в Латинска Америка, където има проблеми с уличната престъпност. Бронирането от шесто до десето равнище към този момент е доста сериозна отбрана. Шестото ще издържи на изстрел от АК-47, а десетото най-вероятно на бронебоен запалим патрон. Интересен факт е, че брониране от десето равнище усилва масата на колата (средно) с 240 кг. Това допуска слагането на 80-мм прозорци и бронирани листове с дебелина 18-24 мм.

 брониране

Следват 11-о и 12-о равнище. Такова брониране не е доста известно по две аргументи. Първо, то е извънредно скъпо. Второ, единствено волфрамови муниции с диаметър 7,62 мм могат да поразят такава ризница, а оборотът на такива патрони е доста стеснен, даже на черния пазар. В края на таблицата са 13-о и 14-о равнище. Тук нещата към този момент опират до военната техника. Необходимо ли е да се изяснява, че такова брониране не е извънредно скъпо, а галактическо скъпо. Освен това не е допустимо да се сложи такава ризница на всеки " елементарен " автомобил. Макар че на доктрина, несъмнено, всичко е допустимо. Важното е клиентът да има пари. След като получи такава ризница, колата му ще издържи на обстрел от 14,5-мм картечница, инсталирана върху БТР-80.

Тук би трябвало да се означи, че стандартът VPAM не изключва съществуването на други аналогични системи. Напротив. В Русия да вземем за пример има GOST R 50963-96 и GOST R 51112-97, в Съединени американски щати - NIJ 0108.01, а във Англия - BS 5051. По-важното е, че в последна сметка всички тези модерни стандарти са основани на един принцип.

Защита от гърмеж

 брониране

По-горе стана дума за балистичната отбрана. Тя обаче по никакъв метод не касае гърмежите. Редица недобросъвестни компании, профилирани в отбраната на транспортни средства, хитруват, като дефинират балистични индикатори на бронирането за сложни. Всъщност обаче, отбраната на автомобил от гърмежи е обособена публикация и цяла просвета. Най-известният стандарт е интернационалният ERV 2010.

Като цяло, правилото на подредба е сходен на този, употребен при създаването на балистична отбрана. Тук обаче не става дума за типовете калибри на боеприпасите, а за типовете взривни устройства, тяхната маса и посоката на детонацията. Първото равнище на брониране против гърмеж включва противопоставяне на противопехотни мини или три ръчни гранати от вид DM 51, хвърлени под колата на покрива й.

 брониране

Разбира се, първото равнище няма да избави човек от по-сериозните мини. Нататък всичко е доста просто - колкото по-високо е равнището на отбрана, толкоз по-голяма е масата на заряда, която то може да поеме, предотвратявайки (най-вероятно) гибел и съществени пострадвания на хората в салона. Отделен в този случай е отбраната против спонтанни избухливи устройства. Факт е, че всички съществени равнища преглеждат най-вече военните " професионални " експлозиви.

Важно е да се означи, че нито един тип автомобилно брониране не може да избави колата от изстрел от ръчен противотанков гранатомет. Това ще изисква най-малкото динамична анти-кумулативна отбрана. А такава никой няма да постави на своя Mercedes-Benz S-Class.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР