autobild.bgКогато автомобил не е шофиран дълго време, по него може

...
autobild.bgКогато автомобил не е шофиран дълго време, по него може
Коментари Харесай

Как да избегнем щетите от застояване на автомобила

autobild.bg

Когато автомобил не е каран дълго време, по него може да има вреди от застояване. При това не се постанова автомобилът да седи на едно място чак толкоз дълго. Само след няколко седмици без естествена приложимост и първите недостатъци излизат нескрито. Те стартират от спуснати гуми и стигат до разредени батерии. А какъв брой тежки ще бъдат вредите, зависи и от мястото, на което е оставен автомобилът. Най-добре е то да бъде изсъхнало и предпазено – гараж да вземем за пример. Не всеки обаче разполага с гараж – и по този начин се постанова колата да остане на открито. Във всеки случай, в случай че възнамерявате в границите на дълъг интервал от време да не карате колата, би трябвало да вземете защитни ограничения. Преди окончателното й прекъсване я оставете да поработи и да доближи работна температура, с цел да се изпари кондензиралата по мотора и ауспуховата система вода.

Иначе най-хубавото средство против вреди от застояване е да покарате колата. Добре е това да става най-малко един път месечно, а още по-добре – един път седмично. При това е значимо да изминавате повечко километри, преходите на къси дистанции по-скоро вредят.

Проблем номер 1: наслойка по спирачната система

Спирачките имат огромна податливост към наслойка – там се натрупват влага, нечистотия и сол. И след относително малко време може да се образува разяждане, която да утежни държанието на автомобила при прекъсване. Това най-често става, когато автомобилът е оставен на открито. Но даже и когато колата е защитавана на изсъхнало, остатъчна влага може да аргументи наслойка по спирачките. И тогава автомобилът към този момент не стопира както сте привикнали, а педалът би трябвало да бъде натискан по-силно.

Какво оказва помощ? За да предпазите спирачките, преди прекъсването на колата от придвижване би трябвало да ги подсушите. Когато още веднъж подкарате автомобила, натиснете няколко пъти спирачките по-внимателно, а по-късно натиснете педала устойчиво, с цел да се разкара ръждата.

Омекнали от стоенето гуми

Когато автомобилът седи на едно място, тежестта притиска гумите в една точка. И по този начин с времето тяхната форма се трансформира – и се образува така наречен „ леке oт стоене “. При шофиране това се усеща по шума и вибрациите. Ако смяната на формата е напълно лека, гумата се оправя сама нормално още след първите километри. А когато неприятното пътно държание остане, гумите би трябвало да се сменят.

Какво оказва помощ? „ Петната от застояване “ могат да бъдат избегнати, когато преди оставянето на автомобила вдигнете налягането. Освен това е целесъобразно на всеки няколко седмици автомобилът да бъде раздвижван, с цел да се натоварва друга зона от гумата. Ако паркирате автомобила за няколко месеца, има специфични съоръжения за отбрана на гумите. Друг вид е да вдигнете колата на стойки – и по този начин да отбраните гумите.

Влажен и миризлиз интериор

Когато автомобилът бъде оставен влажен, в купето може да проникне влага. Мокри облекла или обувки усилват влажността в купето. Когато дълго време купето не се проветрява, то стартира да мирише неприятно и смрадта ви „ удря “, когато още веднъж подкарате автомобила. Освен това стъклата се запотяват по-бързо и утежняват видимостта. Прочетете повече за това по какъв начин да разкараме неприятните миризми от автомобила.

Какво оказва помощ? Най-добре поставете специфичен дехидратор в интериора. Често оказват помощ остарели вестници или котешка тоалетна. Ако колата е на изсъхнало, отворете напълно леко прозорците, с цел да влиза въздух.

Предотвратете смрадта от климатика

Когато климатикът не се употребява, по изпарителя стартират да се развъждат гъбички и бактерии. Топла и влажна среда още повече благоприятства този развой. Резултатът е неприятна миризма при идващото включване на климатика. Тогава оказва помощ само стерилизация на системата. Важно е да отбележим, че дезинфекцията не замества регулярното обслужване на климатика при експерт! 

Какво оказва помощ? Няколко минути преди края на последното пътешестване изключете климатика, тогава кондензът може да се изпари. И на батериите ще им бъде по-трудно да се развъждат. Но в случай че климатикът към този момент смърди, оказва помощ единствено стерилизация. Тя може да бъде направена и от вас със специфични почистващи препарати, които се пръскат в купето или непосредствено върху изпарителя. При опция е хубаво да промените и филтъра на купето.

„ Падането “ на акумулатора

Дори когато автомобилът не се употребява, акумулаторът се разрежда. Консуматори като алармата, само че и възможни утечки малко по малко изтощават стартерната батерия. В най-лошия случай автомобилът ще откаже да възпламени.

Какво оказва помощ? За да бъде предотвратено разреждането на акумулатора, той следва да бъде обвързван към интелигентно зарядно устройство. Модерните зарядни устройства могат да оказват помощ и когато е доста късно и акумулаторът към този момент е отпаднал. Но в случай че вредите по стартерната батерия са по-сериозни, ще ви би трябвало „ бустер “ („ биче “) за пускане или зарядно устройство с регенерираща функционалност.

 

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР