Australian Open, финалНовак Джокович – Стефанос Циципас 6-3 7-6(4)7-6(5)Само 12

...
Australian Open, финалНовак Джокович – Стефанос Циципас 6-3 7-6(4)7-6(5)Само 12
Коментари Харесай

№22 е факт: Година след депортацията, Джокович отново е шампион в Мелбърн


Australian Open, край
Новак Джокович – Стефанос Циципас 6-3 7-6(4)
7-6(5)

Само 12 месеца, откакто бе основното настоящо лице в един от най-големите модерни спортни кавги и бе депортиран от Австралия заради нередности с имунизационния си статут, Новак Джокович се завърна на върна на международния тенис точно в Мелбърн.

След 6-3 7-6(4) 7-6(5) над Стефанос Циципас на финала на Australian Open сърбинът освен си подсигурява първото място в класирането и изумителната 10-а купа в шампионата, само че и изравни Рафаел Надал по най-вече оценки от Големия шлем в историята на мъжкия Тур, като и двамата разделят по 22.

Гъркът може да съжалява, защото имаше самодейността през преобладаващата част от втория сет и водеше с пробив в третия, само че спадове в представянето във значими моменти му костваха шанса да завоюва първи „ мейджър “ и да дебютира като №1.

Джокович стартира дуела доста безапелационно, печелейки шест от първите седем точки за 1-0 0-30. Циципас понижи разликата с ас, само че в идващото разиграване Новак потърси замяна на бекхенди и в последна сметка съперникът му не устоя на натиска – две следващи точки за пробив. Първата бе отразена с добър начален удар, само че при втората се стигна до разиграване. Този път обаче сърбинът сгреши – дюс. Бившият №1 опита още веднъж да е нападателен по посока бекхенда на противника си, само че търсеният риск изпрати топката в мрежата. Нов ас постави завършек на гейма.

Третият в схемата нямаше опция да се радва дълго на избавеното подаване, защото 9-кратният първенец завоюва идващото свое на 0 и още веднъж поведе с 30-40. Този път двойна неточност означаваше 3-1.

Силно начало за Новак: В първите минути Ноле търсеше постоянно бекхенда на съперника си, взимаше топката рано, а единствените извоювани точки за съперника му идваха след сервиси, при които ретурите не влизат в игра, и след разиграване от 25 удара, в което Стефанос откри неколкократно линиите на корта.

Джокович играеше съвсем безпогрешно. При 1-4 Циципас откри с добър начален удар и реши да излезе на мрежата, само че бе разминат от съперника си. Гъркът пласира акуратен уинър, с цел да изравни, само че ретурът на сърбина още веднъж го сложи в догонваща позиция. Този път нови два аса му донесоха глътка въздух.

Без превръзка: Макар кинезиолентата към момента да бе на бедрото на Джокович, то не бе превързано в допълнение, както на всеки от предходните му мачове в Мелбърн.

Циципас мина през най-спокойното си подаване, с цел да принуди Новак да сервира за сета, само че първата част завърши без нито един под напрежение гейм на началния удар на сърбина – 72% вкаран първи сервис и 94% извоювани точки, когато това е реалност, изведоха носителя на 21 трофеи от Шлема до 6-3.


Ключът към първия сет: Джокович съумява да обезврежда огромна част от сервисите на съперника си, вкарвайки го в разигравания, а в тях пласира дълбоки удари, изтласквайки Циципас от главната линия и скъсявайки времето му за реакция. Комбинирано с бързите подавания на някогашния №1, натискът над Стефанос бе непрекъснат.


Циципас влезе в мача: След като в първите минути нямаше отговор на темпото, задавано от сърбина, Стефанос сподели усъвършенствано лице при започване на втората част. Голямата смяна пристигна от експанзията на форхенда, с който стартира да диктува разиграванията и да разкарва съперника си по корта. Резултатът – две следващи спокойни подавания и 2-1.

Натрупаната убеденост на Циципас се отрази и на ритъма на Джокович, който позволи две следващи непредизвикани неточности и изостана с 15-30 в четвъртия гейм на сета. Първото по-сериозно предизвикателство за Ноле бе издържано с отличен – контролираше идващите точки и изравни за 2-2.

Психическата борба продължи. След по-тежкото си подаване, рекордьорът по трофеи в Мелбърн изглеждаше още по-мотивиран да сложи съперника си напрегнат. Двойна неточност докара до дюс, само че Новак не се възползва от шанса да играе на втори сервис и втората част остана без пробиви.

Стефанос откри седмия гейм с приказен бекхенд уинър по правата, само че два положителни ретура направиха резултата 15-30. Последва оспорвано разиграване, в края на което Джокович се озова на земята, само че наподобява – без травма. Циципас организира идващите точки съвсем съвършено, само че при 40-30 Ноле разчете къде ще бъде ориентиран смачът на противника му и провокира неточност от негова страна. При дюса гъркът още веднъж игра самоуверено и откри линията с мъчно драйв воле. Този път бе негов ред да надхитри съперника си и даже да бе изтласкан от корта след форхенд в ъгъла на някогашния №1, остана на място за идващия удар и не бе заловен в крачка – 3-4.

В първия сет 2/3 от бекхендите на Циципас бяха ориентирани по диагонала, до момента в който във втория търсеше правата в половината от случаите.

Размяна на функциите: В средата на втората част Стефанос празнуваше бурно всяка точка, до момента в който Джокович бе очевидно нервиран от смяната в развиването на дуела и постоянно разменяше нервни реплики с екипа си.

При 3-4 и 15-30 мрежата попречи на международния №4 да увеличи в допълнение натиска. В идващото разиграване построи отлично ъпроуча си към мрежата, само че все пак Новак откри метод да го затрудни с минаващия си удар и избегна в допълнение затруднение. Равенството в сета бе обновено.

При 4-5 и 30-30 Джокович позволи непредизвикана неточност, връчвайки сетбол на своя противник. Рекордьорът по трофеи от шампионата се отбрани брилянтно, въпреки и на втори сервис – в точка с 15 удара извърши серия от форхенди, завършвайки с уинър. Циципас не получи нов късмет.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР