Australian Open, четвъртфиналРафаел Надал – Денис Шаповалов 6-3 6-4 4-6

...
Australian Open, четвъртфиналРафаел Надал – Денис Шаповалов 6-3 6-4 4-6
Коментари Харесай

След пет сета: Надал спря Шаповалов и на седми полуфинал на AO


Australian Open, четвъртфинал
Рафаел Надал – Денис Шаповалов 6-3 6-4 4-6 3-6 6-3


Рафаел Надал трябваше да прекара над четири часа в австралийската горещина, преди да се поздрави с триумф над Денис Шаповалов, само че това не го спря по пътя към полуфинал №7 в Мелбърн – 6-3 6-4 4-6 3-6 6-3.

Шестият в схемата бе покрай това да допусне необичаен поврат от 2-0 сета, само че съумя да се измъкне и ще играе против Гаел Монфис или Матео Беретини в борба за място на финала.

Срещата стартира с безспорна доминация на Рафа. Матадора печелеше съвсем всяка точка от главната линия, като единствено сервисът поддържаше възможностите на съперника му.

Въпреки това пробивът пристигна при 2-1, освен това на 0. До края на първия сет Надал резервира надзор над протичащото и поведе с 6-3.

Мачът се организираше при огромна горещина, което водеше до съществено закъснение и на двамата при начален удар. Шаповалов на няколко пъти се възмути от времето, което противникът му получава без забележка, като в една от обстановките съобщи към съдията „Вие всички сте корумпирани“. При втория случай пък подвигна ръце още преди да е изминал часовникът, който отброява секундите за сервис, което предизвика нова замяна на думи със съдията и даже предизвика Рафа да излезе на мрежата, с цел да дискутира обстановката:

Втората част стартира да става доста по-оспорвана, като имаше няколко продължителни подавания на Матадора. Въпреки това испанецът резервира самодейността и съумя да запише един пробив за 6-3 6-4.

С напредването на срещата обаче се видя спад в силата на носителя на 20 трофеи от Големия шлем. През първите два сета се движеше доста добре и играеше най-вече на форхенд, до момента в който в третия стартира все по-често да се принуждава да връща топката от бекхенд, защото не се изтегляше в точния момент.

Нивото на Шаповалов също се усъвършенства, което затрудни в допълнение първенеца от 2009 година. Усетил междина, канадецът стартира да натрупа повече печеливши удари и увеличи интензитета в играта си. Още при 3-2 имаше поредни шансове да пробив, само че трябваше да дочака до 5-4, когато поведе с 40-0 от посрещане. Вторият сетбол бе осъществен.

Това систематизиране на силите се резервира и в четвъртата част, като към края ѝ Надал стартира да изпитва и болки в корема. При 1-3 и 30-40 получи предизвестие за закъснение в осъществяването на начален удар, което бе последвано от двойна неточност – пробив.

В заключителните моменти на сета взе медицински таймаут, а откакто го загуби с 3-6 напусна корта за малко, с цел да му бъде оказана спомагателна помощ.

Въпреки развоя статистиката в исторически проект бе на страната на Матадора – от 230 мача, в които води с 2-0, бе спечелил 228.

В началото на петия сет получи същински подарък от противника си. Във втория гейм Шаповалов позволи непредизвикана от комфортна обстановка, а след това добави и двойна неточност – 0-40. Рафа натисна бекхенда му и пробивът стана факт.

Все отново напрежението не бе отминало. Необичайна непредизвикана на Надал при 30-30 в идващия гейм даде късмет за канадеца да се върне в сета, само че още веднъж топката бе лифтирана към бекхенда му и това проработи – дюс. В идната точка Денис се изтегли на форхенд още през цялото време и не изпусна самодейността, което му донесе нова опция. Надал играеше съвсем без първи начален удар, само че кик сервис в бекхенда на международния №14 също свърши работа.

До края на мача международният №5 не срещна повече проблеми в подаванията си и затвори срещата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР