Аурубис (Aurubis AG) инвестира 120 милиона евро в разширение на

...
Аурубис (Aurubis AG) инвестира 120 милиона евро в разширение на
Коментари Харесай

Аурубис инвестира €120 милиона в разширение на рафинерията за катодна мед в България

" Аурубис " (Aurubis AG) влага 120 милиона евро в уголемение на рафинерията за катодна мед в завода на Групата до Пирдоп и Златица, България. След измененията рафинерията ще има потенциала създава към 340 000 тона катодна мед годишно , което е нарастване от към 50%. Очакваният годишен резултат върху оперативната облага да е 30 млн. евро след въвеждането в употреба, което е планувано през втората половина на 2026 година, оповестиха от компанията. 

" Аурубис " ще финансира инвестицията със лични средства от настоящия паричен поток . От компанията акцентират, че инвестицията е явен ангажимент към България и още една стъпка в устойчивото развиване.

Глобалните трендове като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията дефинират растежа в търсенето на рафинирана мед. Разширяването на индустриалния потенциал на рафинерията на " Аурубис " значи инвестиция в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на нововъведенията и софтуерния прогрес, считат от компанията.
 Снимка 606768
Източник:

" Това е значима стъпка за подсилване на главния ни бизнес и е най-голямата инвестиция в индивидуален план в България след придобиването на завода през 2008 година Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще разреши да се преработват на място всички създадени в България медни аноди. Това усъвършенства потоците, като в това време понижава доста логистичните разноски и въглеродния отпечатък, обвързван с тях ", разяснява Хайко Арнолд, Главен действен шеф на Групата.

По думите му " Аурубис " ще влага към 1,1 милиарда евро в стратегически планове, които укрепват главния ни бизнес и поддържат устойчивото развиване.

Най-голямата компания в България прибавя €100 милиона към облагата си

Благодарение на увеличеното производството на завода в Пирдоп

" По този метод разширяваме в допълнение позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от металургични производства в света ", акцентира Арнолд.

При производството на мед електролизата е крайната стъпка на филтриране (рафиниране) на метала. Анодната мед, добита в металургията (до 99,5% чистота) се рафинира посредством развой на електролиза до катодна мед (99,99% чистота). Катодната (рафинирана) мед е стандартът търгуван на Лондонската железна борса (London Metal Exchange, LME) и е материалът за всички по-нататъшни приложения на медта.

Групата " Аурубис " е водещ международен снабдител на цветни метали и една от най-големите мрежи за преработване на мед в света. " Аурубис " създава над един млн. тона катодна мед годишно.

" Аурубис България " АД, стопанисва медодобивния цех до Пирдоп и Златица и е най-големия експортьор и вносител на България с основно значение за стопанската система на страната. Групата има 6900 чиновници в фабрики в Европа и Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР