Аудиторията в Crocus City Hall беше около три четвърти пълна,

...
Аудиторията в Crocus City Hall беше около три четвърти пълна,
Коментари Харесай

Как се разигра най-смъртоносното нападение на руска земя от години през уикенда

Аудиторията в Crocus City Hall беше към три четвърти цялостна, като тълпата чакаше да види „ Пикник “, група, известна от времето на Съветския съюз при започване на 80-те години, написа „ Асошиейтед прес “. Концертът обаче беше разпродаден в зала с 6200 места, тъй че част от публиката евентуално към момента си поръчваше храна или оставяше тежките си палта в дрешника. Беше 7-10 минути преди началото на шоуто, планувано за 20 часа, описа посетителят на концерта Дейв Примов. След това се чуха пукащи звуци.

„ Първоначално си помислих: фойерверки или нещо подобно… “ , спомня си Примов пред „ Асошиейтед прес “.

„ Погледнах сътрудника си и той също сподели: „ Вероятно фойерверки “.

Но това не беше пиротехника . Най-малко четирима облечени в цвят каки мъже с автоматизирани оръжия имаше в постройката и стреляха непрестанно. След това подпалиха концертната зала . Това беше началото на най-смъртоносната офанзива на съветска земя от години, която остави 137 убити и повече от 180 ранени в това, което президентът Владимир Путин назова „ кървясъл, безчовечен терористичен акт “. Въпреки че се опита да обвърже Украйна с него, филиал на групировката „ Ислямска страна пое отговорност – което чиновници на разузнаването на Съединени американски щати потвърдиха. Киев отхвърли всякакво присъединяване.

Четирима обвинени са задържани в Брянска област в Русия. Идентифицирани в съветските медии като жители на Таджикистан, те бяха упрекнати в осъществяване на терористичен акт и са изправени пред доживотна присъда. Те се явиха пред московския съд в неделя вечерта със следи от нечовечен побой.

ПЕТЪК ВЕЧЕР

Crocus City Hall е огромен развлекателен и търговски комплекс в Красногорск , предградие в северозападния завършек на Москва. Той е издигнат от милиардера и бизнесмен от азербайджански генезис Арас Агаларов , който е имал връзки с Доналд Тръмп , преди да стане президент на Съединени американски щати. Докато Тръмп беше съсобственик на състезанието за хубост Мис Вселена, той подписа съглашение с Агаларов за провеждането на събитието в Крокус през 2013 година В петък вечер големите му коридори се трансфораха в сцена на кръвопролитие, когато въоръжените мъже влязоха и се насочиха към залата, стреляйки по всеки наоколо, от време на време от упор. Видеоклиповете, снимани от тези в коридорите и в аудиторията, демонстрират хора, които крещят и се пробват да избягат , до момента в който въоръжените мъже не престават да стрелят . Някои се скриха зад тъмночервените седалки и се пробваха да пропълзят към изходите, съгласно фрагменти и разкази на оживели, обявени в медиите. В един видеоклип млад мъж споделя в камерата, до момента в който отекват изстрели:

„ Те подпалиха аудиторията. Аудиторията гори.

За миг в един ъгъл на театъра се виждаха пламъци .

„ Примов и други са съумели да изоставен залата, преди въоръжените лица да стигнат до нея , сподели той пред „ Асошиейтед прес “. Отнело му към 25 минути, с цел да напусне постройката напълно. Той разказа сцената като цялостен безпорядък : обхванатите от суматоха хора се опитваха да намерят изходи, а въоръжени мъже към момента бродеха из тях и стреляха; хората падаха и се блъскаха един в различен, до момента в който бягаха; мъже разрушиха заключени порти, надявайки се, че водят към сигурност . Примов продължи:

„ Не знаем какво ни следва. Не знаем какво има зад тази врата. Не знаем какво става извън, може би сме обкръжени (от нападателите), може някой да чака там . “

Друга оживяла, която се разпознава единствено като Мария, повтори Примов:

„ Тази неустановеност, къде да отида, какво да върша, ни изплаши най-вече, защото всеки човек там нямаше визия какво се случва. “

Музикантите от „ Пикник “ по този начин и не съумяха да излязат на сцената и напуснаха постройката малко след началото на офанзивата, сподели нейният представител Юрий Чернишевски по телефона за АП малко откакто новината за стрелбата избухна. Попитан дали групата е в сигурност, той отговори: „ Колко може да има сигурност в този миг? Надяваме се, че сме в сигурност.

Към 20:30 ч. вътре в постройката бушува голям пожар , като от покрива се издига гъст черен пушек , който по-късно се срутва. Руските медии оповестяват за детонации вътре, като не е ясно дали те са били провокирани от въоръжени мъже или са породени от пламъка. Отвън постройката беше окъпана в неоново синьо от мигащите светлини на десетки коли за спешна помощ, полиция и пожарни коли. Хеликоптери изсипаха вода в пламъците.

Специален отряд на съветската национална армия дойде и намери въоръжените нападатели. Властите оповестиха, че нападението е довело до смъртни случаи и ранени, без да показват брой, и обявиха, че го проверяват като терористичен акт. На място дойдоха разнообразни длъжностни лица – от районния губернатор на Москва Андрей Воробьов до министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев .

На други места в Русия управляващите ускориха ограниченията за сигурност и анулираха огромни събития, планувани за уикенда. Във втория по величина град Санкт Петербург два мола са били евакуирани, съгласно известия в медиите.

Путин не направи изказвания по тематиката в петък вечерта. Около 23:00 часа Кремъл излезе с малко изказване, в което се споделя, че Путин е бил осведомен „ в границите на минути “ за стрелбата, „ непрекъснато получава “ настояща информация от държавните организации и е издал нужните заповеди, съгласно представителя Дмитрий Песков , който не даде детайлности.

Събота

Броят на починалите се усили през нощта и през цялата събота, защото бяха открити още тела в Crocus City Hall, в това число някои открити на стълбища и тоалетна.

Путин, който на 17 март си обезпечи пети мандат на власт на избори без същинска конкуренция, не се обърна към нацията до събота следобяд – повече от 19 часа, откакто новината за офанзивата се появи. През цялата нощ в Русия и в чужбина се вихреха полемики кой е отговоре н за наглото нахлуване . Властите в Украйна , нападната от Русия преди повече от две години, бързо и гневно отхвърлиха всякакво присъединяване. Отричанията бързо бяха подкрепени от американски публични лица, предизвиквайки остра реакция от страна на съветски публични лица.

„ На какви учредения чиновници във Вашингтон по време на покруса вършат заключения за нечие несъучастие? “

Това сподели представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в онлайн изказване.

„ Ако Съединени американски щати разполагат или са имали достоверна информация за това, би трябвало неотложно да я предадат на съветската страна. Ако не го създадат, тогава Белият дом няма право да раздаде помилван.

Няколко часа след началото на офанзивата филиал на групировката „ Ислямска страна пое отговорност, само че някои персони от съветските държавни медии я жигосаха като подправена.

„ Засега наподобява като опит за основаване на подправена диря “ , написа държавният ефирен публицист Андрей Медведев в Telegram.

В събота съветските управляващи се пробваха да обвържат Украйна с офанзивата. Федералната работа за сигурност или ФСБ заяви, че е арестувала четирима въоръжени мъже в граничния регион на Брянск, заявявайки, че са се отправили към Украйна и са имали неуточнени „ контакти от украинската страна “ . То не разкри детайлности за издирването, само че похвали разнообразни правоприлагащи органи и организации за сигурност за „ съгласувани дейности “ и сподели, че общо 11 души са задържани . В следобедното си послание Путин назова офанзивата „ кървясъл, безчовечен терористичен акт .

Той също по този начин повтори описа, като сподели без доказателства, че е бил квалифициран „ прозорец “ за нападателите да преминат в Украйна. Той обаче спря да упрекна Киев за организирането на офанзивата. Той не загатна поемането на отговорност от филиала на Ислямска страна. Той също по този начин не разгласи никакви фрапантни ограничения след офанзивата, като унищожаване на мораториума върху смъртното наказване , започване на нова вълна от готовност в армията или даже ескалация на военните дейности в Украйна – нещо, което критиците на Кремъл допускат, че може да има в магазина.

Министерството на здравеопазването на Москва заяви, че идентифицирането на телата на починалите ще отнеме минимум две седмици.

Неделя

Неделя бе оповестена за ден на народен печал . Събитията бяха анулирани и знамената бяха спуснати на половина. В изгорялата и тлееща постройка на Crocus City Hall непрекъснат поток от хора идваше да сервира цветя на спонтанен мемориал. През целия ден беше следено засилено полицейско наличие в Басманния областен съд в Москва за предстоящото идване на четиримата обвинени. Следственият комитет на Русия разгласява техни фотоси в централата си в Москва .

Малко преди 23ч. – към 51 часа след началото на стрелбата – обвинените един по един се явиха в съда за предварителни чувания. По лицата им се виждаха синини. Единият беше с превързано ухо. Друг беше в инвалидна количка и болнична престилка. Според самостоятелното издание „ Медиазона “, чиито кореспонденти са участвали на чуванията, той е бил признат от реанимация. Как е бил ранен, не стана ясно незабавно. Според непотвърдени съветски медии той е бил ранен по време на преследването.

Съдът сподели, че двама от обвинените са признали виновността, макар че положението на мъжете повдига въпроси дали са го създали свободно. Заподозрените, разпознати в съветските медии като жители на Таджикистан, бяха упрекнати в осъществяване на терористичен акт и са изправени пред доживотна присъда .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР