Аудиокнигите не са радиотеатър, а по-скоро кино - не се

...
Аудиокнигите не са радиотеатър, а по-скоро кино - не се
Коментари Харесай

Гласът на книгите и майсторството на актьорите, които ги разказват

" Аудиокнигите не са радиотеатър, а по-скоро кино - не се изисква прекомерно " усилване " на героите, с цел да те чуе и види индивидът на последния ред в театъра. " Това споделя артистът и ефирен водещ Павел Владимиров - един от " гласовете " зад заглавията на Storytel в България.

И двамата с актрисата Яна Кузова, която също чете аудиокниги, признават, че не е наложително да харесват историята, която ще четат, с цел да се получи добре.

За момента обаче и двамата са късметлии, тъй като подборът от страна на издателя е непогрешим, а предоставените им заглавия - най-близко до личността им. Ето и каква е тайната на съвършената аудиокнига.

С какво най-вече ви изненада записването на аудиокнига?

Яна: Не подозирах какъв брой ще се пристрастя към четенето на глас!
 Снимка 510852

Павел: Най-трудно привикнах с обстоятелството, че и най-малкият тон влиза в микрофона. След изчитането на първата книга може би над 70% от грешките ми бяха свързани с къркоренето на червата и шумове от облеклата. Затова към този момент виждам да не чета на гладен или прекомерно цялостен корем, събувам се по чорапи, махам си часовника и върша " стриптийз " - смъквам всевъзможни облекла с джунджурии и копчета. Изобщо четенето на аудиокнига е едно безшумно богослужение.

Има ли неточност или несръчен миг от работата ви като " глас на книгата ", за който постоянно ще си спомняте?

Павел: Неловки моменти непрекъснато се случват - да вземем за пример таман си влезнал в добра серия и си прочел безпрепятствено и хубаво няколко пасажа, и внезапно минава кола за спешна помощ или на някоя кола й се включва алармата... Тогава ругая доста и дублирам.
 Снимка 510849

Яна: Засега не мога да се " похваля " с нещо такова. Но мога да споделя, че в никакъв случай няма да не помни момента, в който приключих последното изречение на. И като се отпушиха едни дълго сдържани сълзи! Много мощна страст, не желаех да свършва.

Най-трудната дума или фразеология, които е трябвало да прочетете?

Яна: Африкански имена и семейства в превод на български.

Павел: В ми се наложи да прочета доста думи и фрази на латински. Изпотявах се на всяко от тях, само че в последна сметка се оправих съвсем без неточности. Трябва да се означи, че книгите не са предопределени за сходен вид четене на глас, по тази причина постоянно има доста дълги и описателни фрази, по десетина реда, които ти вземат дъха, само че пък, който го е боязън от книги, да не върви в Storytel!

А кое беше най-смешното, което ви се е случвало, до момента в който четете?

Яна: Редовно се развеселявам с глас на личните си лапсуси.
 Снимка 510851

Павел: Понякога, като се разпали, четейки, човек плюе повече от нужното. Също по този начин постоянно си бутам главата в микрофона, а с на няколко пъти за малко да го " обезглавя ", ръкомахайки.

Доколко гласът на артиста способства за възприемането на книгата от слушателя?

Яна: Оууу, гласът може да те накара да се влюбиш! Но може и да те откаже да слушаш. Има детайл на индивидуалност и персонален усет.

Павел: Най-важното за аудиокнигите в действителност е гласът на разказвача - той може както да скапе една хубава творба, по този начин и да възвиси някоя с не толкоз огромни литературни достолепия. Ако не грабнеш слушателя или не хареса гласа ти първоначално, просто ще натисне стоп и ще я пропусне. GAME OVER, BABY!
 Снимка 510844

Коя книгата се забавлявахте най-вече да четете?

Яна: от Софи Кинсела. Няма такава кифла! Ама готина кифла с възприятие за комизъм и самоирония.

Павел: Поредицата, тъй като в нея можах да покажа на какво съм кадърен. Виках, грухтях, пищях, фъфлех и се смях, а сътрудниците споделиха, че съм се чувал в целия офис. Дано не съм пречил на другите четящи и в случай че е по този начин, в този момент е моментът да им се извиня. Въпреки шумоизолираността на всяко студио, някои неща въпреки всичко се чуват.

Оказа се обаче, че очевидно съм се справил добре, тъй като редакторите доста са се смяли, като са прослушвали работата ми. Няма по-голямо самопризнание за един актьор! Мисля си, че в последна сметка се получи едно занимателно " слушиво " (тази дума в този момент си я измислих) за дребни и огромни. Аз самият доста се смях и с филмите, и с книгата, а и бях улеснен от обстоятелството, че постоянно самият аз съм една ядосана птица.
 Снимка 510854

А коя мечтаете да запишете?

Павел: Скоро стартирам " Време да се живее, време да се мре " на Ерих Мария Ремарк - една от обичаните ми книги на един от обичаните ми международни създатели. Изключително произведение, в което има всичко - обич, война, смях, горест, гибел, многопластово и неповторимо като живота и със същия непредвиден край. Ако към момента не сте я прочели, какво по-подходящо време от една пандемия, с цел да я изслушате!

Яна: " Стопанката на Господ " от Розмари Де Мео.

предлага безграничен достъп до над 52 000 аудиокниги, сериали и е-книги против месечен абонамент от 9.99 лева Влезте в света на положителните истории и тествайте гратис за 14 дни.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР