Ау, колко са ти студени ръцете! Това явление се среща ...

Ау, колко са ти студени ръцете! Това явление се среща

9 възможни причини за синдрома студени ръце

Ау, какъв брой са ти студени ръцете! Това събитие се среща най-често при дамите, изключително на възраст между 15 и 45 година и е директно обвързвано със слабата им терморегулация, съпоставена с тази на мъжете. Защо обаче е по този начин, при какви болести може да се следят студени ръце и най-много – по какъв начин да ги стоплим?

Анемия

Желязото е значима съставна част в хемоглобина в кръвта – главното транспортно средство на О2. И поради дефицит на желязо са вероятни доста нарушавания в обменните клетъчни процеси, включително и на енергия. Заради погрешно хранене може да се стигне до нарушавания на абсорбацията на желязо в стомашно-чревния тракт и увеличена кръвозагуба.

Например, при дами по време на менструация постоянно може да възникне дефицит на желязо. По време на бременността, по време на лактация и при бързо израстване също може да се установи недостиг на този детайл, по тази причина е добре да си го наваксаме посредством храната. Сред признаците могат да бъдат още бледа кожа, световъртеж, бърза отмалялост и сърцетуптене.

Какво да извършите: Следете положението на кръвта си, като си вършиме клиничен разбор и се посъветвате с персоналния ви доктор какво да предприемете, в случай че резултатите не са удовлетворителни. Повече месо, плодове и зеленчуци в менюто нормално оказват помощ.

Вегетативна дистония

Студените ръце се срещат при вегетативната дистония, на която са присъщи и студени и горещи талази, „ играене “ на кръвното налягане, зной, световъртеж, нервност, отмалялост, липса на енергия, даже от време на време болки в сърцето и изтръпване на разнообразни елементи на тялото.

Всичко това са признаци, присъщи за функционално разстройство на нервната система, за което постоянно е упрекван напрежението, и който води до затрудняване на работата на вегетативната нервна система.

Какво да извършите: Обикновено проучванията не демонстрират нарушавания на органите и е нужна консултация със експерт – ендокринолог и невролог.

Проблемът се взема решение с физиотепапия, лечебна физкултура и психотерапия.

Болести на  щ итовидн ата жлеза

Основната функционалност на щитовидната жлеза е да създава тироксин, триодтиронин и калцитонин, които въздействат на метаболизма, растежа и развиването. Защото поради дефицит на хормоните на тази жлеза се забавят процесите на обмяната на субстанции в организма и човек става изтощен, бледен, приспивен, страда от наднормено тегло или отслабва бързо, изнемощял е, изпада в меланхолия. Понякога може да има отоци на лицето и занимателен пулс, а кожата става суха, жълтеникава и се лющи. Нерядко в сходни случаи и ръцете са студени.

Какво да извършите: Ендокринолог ще ви назначи разбор на кръвта, на урината и хормоните на щитовидната жлеза, както и ехография.

Диабет

Често при диабет ръцете и краката са хладни поради едва кръвообращение, и е нужна диагностика, с цел да се предотвратят необратими промени на панкреаса – задстомашната жлеза, която създава инсулин.

Какво да извършите: Тест за търпимост към глюкоза е целесъобразно да се прави един път на три години до 45-годишна възраст, а по-късно - един път годишно.

Атеросклероз а

При това заболяване стените на артериите се вплътняват и губят еластичността си, от което се нарушава и кръвоснабдяването на органите. А отсам и студените ръце. Често атеросклерозата – един от най-често срещаните здравни проблеми в актуалния свят, е съпроводена от звук в ушите, световъртеж, понижаване на функционалностите на паметта и главоболие.

До всичко това водят заседналия метод на живот, психическото напрежение и затлъстяването.

Какво да извършите: Електрокардиогафия, ехография на сърцето и съдовете, коронарография, премерване на кръвното налягане, проучване на равнището на холестерола, кръвната захар и каквото още реши лекуващият доктор. След което да назначи най-правилното лекуване.

Остеохондроз а

Заболяванията, които засягат ставния хрущял и образуването на костите, се появяват най-вече при деца и младежи по време на интензивен напредък, и са познати под името остеохондроза. Те са свързани със студени ръце и крайници. Възникват поради изтъняването и деформацията на междугръбначните прешлени и мускулните конвулсии. Така кръвообращението се нарушава, получава се възприятие за изтръпване, болки в гърба, главоболие и зашеметяване.

Какво да извършите: Само невролог може да помогне, като назначи физиотерапия, лечебна физкултура, масаж, мануална терапия и други метози.

Боле ст на  Рейно

При тази болест кръвоносните съдове се свиват, когато температурите са ниски или при стрес. Пръстите могат да побелеят или да посинеят заради пониженото или прекратено кръвоснабдяване. А с разширението на кръвоносните съдове – да почервенеят. Може да се усеща вдървеност и даже мощна болежка. Неприятно е, само че не е ужасно.

Какво да извършите:  Носете топли облекла, ръкавици и избягвайте мощен стрес.

Автоимунн и  заболявания

Студени ръце могат да зародят и при някои автоимунни болести, да вземем за пример лупус, склеродермия, ревматоиден артрит.

Какво да извършите: Търсете лекар-специалист.
 

Дефицит  на  витамин В12

За образуването на червени кръвни телца витамин В12 е от значително значение и при неналичието му пръстите и ръцете могат да бъдат студени. Витаминът се набира най-лесно посредством консумация на месо, яйца, млечни артикули и по тази причина от този проблем страдат най-често вегетарианци, вегани и хора над 50 години.
Какво да извършите: Изследване на цялостна кръвна картина открива дали става въпрос за този случай и тогава доктор предлага дали е нужно да наблегнете на месото, дали да пиете специфични добавки.

По материали на medikforum.ru

Източник: Новите родители

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg