ационално представителните работодателски организации настояват министърът на труда и социалната

...
ационално представителните работодателски организации настояват министърът на труда и социалната
Коментари Харесай

Работодателите настояват министърът на труда да подаде оставка

ационално представителните работодателски организации упорстват министърът на труда и обществената политика Бисер Петков да подаде оставка. Причината е, че той е внесъл предложение за административно нарастване на осигурителните прагове с 3.9% и минимална заплата от 510 лева през 2018 година
Предложенията са записани в плана на закон за бюджета на държавното публично обезпечаване.

Според четирите организации предложенията са в фрапантно несъгласие с обективните стопански действителности и рекомендациите на Европейската комисия.
Работодателските съюзи за следващ път повтарят причините си, че минималните осигурителни приходи, въведени преди 15 година, към този момент не оказват помощ за изсветляването на приходите, каквато беше концепцията при въвеждането им и са тежест за конкурентността на стопанската система и заетостта. Според тях противоположното - този метод увеличавасивия бранш и лимитира заетостта в обособени райони, браншове, предприятия и на уязвими обществени групи с ниска подготовка. Тези причини са представяни неведнъж и в рекомендации на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд, се споделя в писмото до Петков.
Те припомнят, че Европейската комисия също не поддържа определянето на минимални осигурителни приходи по длъжности и стопански действия, заради неналичието на " транспарантен механизъм за установяване на минимална заплата и правила за административните нараствания на праговете, повишаването на данъчно-осигурителната тежест върху неквалифицирания и ниско заплатен труд, и неналичието на обвръзка с растежа на продуктивността на труда. Все още не е закрита и процедурата против Република България по така наречен несъразмерни макроикономически несъответствия на Европейска комисия (execive macroecomic imballances), съответно по отношение на несъразмерния растеж на индикатора зат. нар. единични разноски на труд (Unit labor cost), се споделя в писмото.

Работодателите недоволстват и против това, че двете решения се постановат административно без съвещания с тях. Искането за незабавна оставка на Петков е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, комерсиално промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР