ационалният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка

...
ационалният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка
Коментари Харесай

Таксиметровият синдикат плаши с протест в центъра на София

ационалният таксиметров профсъюз показва подготвеност за протестни дейности във връзка със законови промени, инкриминиращи противозаконния транспорт на пасажери.

„ Още от края на 2019 година тече сливане на позиции в сектора по тематиката нерегламентирани превози”, напомни пред Красимир Цветков, ръководител на синдиката. По думите му този вид транспорти доста съществено са „ тормозили пазара” и досега не могат да бъдат спрени, макар мненията на редица институции.

Протестните дейности ще протекат под няколко форми

– с изключение на автошествия, се възнамерява и непрекъснат неопределен митинг пред постройката на Министерството на превоза. „ Ние имаме палатки. Може би на „ Гурко “ ще ни е комфортно, да поживеем малко на къмпинг”, разяснява Цветков.

Таксиметровият профсъюз чака развиването от публичното разискване на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата би трябвало да влезе в деяние от 1 януари.

Относно

увеличението на първичната такса от два до три пъти

Красимир Цветков уточни, че сега всеобщата първична такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър транспорт е 77 стотинки за дневната цена и 87 за нощната. Ако настояванията на синдиката са одобряват, първичната цена би скочила до 2.31 лева денем и 2.64 лева през нощта.

Това би понижило фрапантно отводите за къси курсове, които в този момент са нерентабилни за водачите, безапелационен е Цветков. Той цитира данни, съгласно които 62-70% от всички недоволства от таксиметровите компании в този момент са поради отводите на таксиметровите водачи да извършват курсове на къси дистанции.



„ При доста понижаване на отводите, ще нарасне качественият показател”, акцентира Красимир Цветков. „ Правени са изследвания и анкети, които демонстрират, че границата към 2 лева за първична цена е допустима за клиентите”, посочи той.

Друг текст в наредбата, който тормози превозвачите, е обвързван с годините за първична регистрация на таксиметров автомобил .

С влезнали в действие промени от лятото е изнемощял текст, ограничавал годините за първична регистрация на автомобила. „ Законодателят реши, че този текст от закона предизвиква прилепяне на пазара”, разясни Красимир Цветков.

„ Наредба 34 обаче още веднъж връща 8-те години, което директно обслужва интереса на съответни компании, които продават таксиметрови коли на лизинг с висока степен на оскъпяване”, посочи Цветков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР