Aтракционен влак тръгна от Централна гара по повод 130 години

...
Aтракционен влак тръгна от Централна гара по повод 130 години
Коментари Харесай

Aтракционен влак тръгна от Централна гара за 130 години БДЖ

Aтракционен трен потегли от Централна гара във връзка 130 години от основаването на БДЖ , оповестява БГНЕС.

Този уикенд БДЖ провежда атракционни пътувания по разнообразни направления в страната за феновете на железопътния превоз и ретро преносимия състав.

Пътуванията са част от самодейностите на националния железопътен транспортьор във връзка отбелязването на годишнината.

 БДЖ пуска атракционен трен за 130-ата си годишнина
БДЖ пуска атракционен трен за 130-ата си годишнина

Личният вагон-салон на кралица Йоанна от " Корона експрес " на релси след 10 години пауза

Атракционните влакове са теглени от парни локомотиви и показват част от историческото завещание на БДЖ . В съставите им са и вагони от царската комбинация " Корона експрес ", в това число вагонът на кралица Йоана, както и държавният трен от 1980-те години " Витоша експрес ".

Вагонът на кралица Йоана е създаден през 1938 година в Германия, част от композицията, закупена за фамилията на цар Борис III. В този трен има един вагон-ресторант от по-новата им държавна комбинация. Там е пътувало комунистическото държавно управление до 1989 година .

Има и три пътнически вагона за гостите на влака. Влакът през вчерашния ден по маршрута София-Мездра-Плевен-Мездра-София, както и този през днешния ден по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София са теглени от парен локомотив № 05.01.

Атракционните композиции по маршрут Горна Оряховица-Шумен-Варна в съботния ден и Варна-Карнобат-Стара Загора-Горна Оряховица в неделния са теглени от парен локомотив № 16.27, а в съставите им пътуват персоналният вагон-салон на цар Борис III от " Корона експрес " и най-големият салонен вагон от царския трен . Всеки от тези влакове е формиран и от вагона за настаняване на пасажерите. Всички имат опция да прегледат особено прикачените вагони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР