ATP няма да присъжда точки за световната ранглиста на тазгодишното

...
ATP няма да присъжда точки за световната ранглиста на тазгодишното
Коментари Харесай

Официално: ATP няма да присъжда точки за Уимбълдън


ATP няма да присъжда точки за международната класация на тазгодишното издание на Уимбълдън. Това стана ясно след публично изказване от страна на управлението на мъжкия тур. Мярката идва като отговор на решението на All England Club и Lawn Tennis Association да отстранят от Шампионата всички тенисисти от Русия и Беларус. Решението е взето след консултация на управлението на мъжкия тур със Съвета на играчите.

Във вторник от ATP обявиха, че ще присъждат точки за шампионатите в Ийстбърн и Куинс, само че ще продължат да размишляват върху метода, по който да отговорят на решението на уредниците на Уимбълдън. Днес този въпрос получи своя отговор.

„Правото на тенисистите да получават място в шампионатите на база на резултатите си и без да се сблъскват с каквато и да е форма на дискриминация е един от основополагащите правила на ATP. Решението на Уимбълдън да откаже присъединяване на тенисистите от Русия и Беларус това лято подкопава този принцип, както и обективността на международната класация на ATP. Предвид събитията, с голямо страдание заявяваме, че не виждаме различен вид с изключение на да не присъждаме точки за ранглистата на тазгодишното издание на Уимбълдън“ – гласи изказването на ATP.

Това решение поражда въпроса дали няма да станем очевидци на всеобщ протест на Шампионата от страна на играчите. Най-потърпевш би могъл да се окаже актуалният първенец Новак Джокович, защото първата му позиция в ранглистата ще бъде застрашена след сигурната при тези условия загуба на точки. Освен това фактът, че няма да бъдат присъждани точки за ранглистата, дава право на тенисистите да решат да не вземат участие в шампионата без да се тормозят от никакви юридически или дисциплинарни последици.

В изказването на ATP се показва също че Асоциацията осъжда съветската инвазия в Украйна и в тази връзка ще бъде анулиран тазгодишния шампионат в Москва, като също по този начин тенисистите от Русия и Беларус ще продължат да играят под безпристрастен байрак. От ATP споделят също, че въпреки да схващат опасенията на Уимбълдън, че възможен съветски успех би могъл да се употребява за агитация от страна на Владимир Путин, то решението за отстраняването на съветските тенисисти може да послужи за същата цел.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР