Атомните бомби са били най-големият страх някога, сега това е

...
Атомните бомби са били най-големият страх някога, сега това е
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - новата атомна бомба?

Атомните бомби са били най-големият боязън в миналото, в този момент това е изкуственият разсъдък (AI). Това съобщи създателят и изпълнителен шеф на софтуерният колос Huawei Рен Женгфей в своята тирада по време на Световния стопански конгрес в Давос, заяви economictimes.

Въпреки това съгласно него хората би трябвало да осъзнаят, че развиването на технологиите, в това число това на изкуствения разсъдък е за положително и в интерес на обществото.

Той приказва по време на сесията „ Бъдеще, завършено от конкуренция за софтуерни оръжия “ и изясни, че изкуственият разсъдък не е толкоз нездравословен, колкото атомните бомби.

В рамките на същата сесия, историкът и публицист Ювал Ноа Харари опроверга успокоението на Женгфей като съобщи, че заплахата при изкуствения интелект просто не е толкоз явна в сравнение с тази от атомните бомби и в това има избрани изгоди за някои участници.

" Можете да спечелите надпреварата и да доминирате в света. Това е диалог в Пекин и Сан Франциско - във Вашингтон всъщност не схващат какво се случва ", сподели той.

Харари съобщи, че в Китай има държавно наблюдаване, а в Съединени американски щати - финансов контрол, без сериозен трети участник в надпреварата с оръжие.

" На най-плитко равнище това може да бъде повтаряне на индустриалната гражданска война през XIX век, когато водачите са имали шанса да преобладават в света стопански и политически... Разбирам актуалната конкуренция с оръжия като имперска конкуренция... Няма потребност да изпращате бойци, в случай че разполагате с всички данни за дадена страна ", сподели още Харари.

" За да хакнете хора, имате потребност от доста биологични познания, задоволително компютърна мощ, задоволително данни за тях. Можете да хакнете тялото ми, мозъка ми, живота ми, можете да стигнете до миг, в който ме познавате по-добре, в сравнение с аз познавам себе си ", разясни той.

" През последните хиляда години софтуерният прогрес беше доста в синхрон с еволюцията на хората и опасенията на хората от нововъведения като парни кораби и механичната ера последователно бяха преодолени ", съобщи от своя страна шефът на Huawei Рен Женгфей.

" Вярвам в лицето на новите технологии, човечеството ще може да ги употребява и те да са ни от изгода. Повечето хора се стремят към добър живот, а не към трагичен талъв ", добави той.

" Атомните бомби бяха най-големият боязън, когато бях момче. Днес виждаме боязън от ИИ, само че той не е толкоз нездравословен, колкото атомните бомби ", посочи той.

" В Huawei нашите проучвания са ориентирани към така наречените " слаби ИИ ", където има ясни граници във връзка с това къде и по какъв начин може да се приложи технологията ", сподели той.

Относно страховете на Съединени американски щати от Китай, Женгфей каза, " в случай че погледнете просветителната система в Китай, тя е предопределена за индустриалната ера, тъй че изкуственият разсъдък не може да пораства толкоз бързо в Китай ".

" Huawei беше обожател на Съединени американски щати, научихме доста от тях. Наехме десетки американски консултантски компании, с цел да се научим по какъв начин да управляваме нашия бизнес. Съединени американски щати би трябвало да се усещат горди от това, те изнасят и ползват системата си за ръководство. Те не би трябвало да бъдат толкоз мощно загрижени за Huawei и позицията ни в света ".  Женгфей съобщи това по отношение на опасенията си, че тази година Съединени американски щати може в допълнение да ескалират акцията си против Huawei, само че счита, че въздействието няма да бъде прекомерно доста.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР