Атомната енергия може да бъде изключително важен компонент при декарбонизацията

...
Атомната енергия може да бъде изключително важен компонент при декарбонизацията
Коментари Харесай

ООН: Атомната енергетика е незаменим инструмент за справяне с климатичните промени

Атомната сила може да бъде извънредно значим съставен елемент при декарбонизацията на енергийния бранш в държавите-членки, които я избират като част от устойчивото си развиване и от тактиката си за климатичните промени. Това се споделя в нов отчет на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации (ИКЕ на ООН). В документа се показва по какъв начин потреблението на локални или районни уранови запаси може да бъде платформа за стабилно развиване.

Докладът е подсилен от експерти от Международната организация за атомна сила, Агенцията за нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване и Световната нуклеарна асоциация.

Според специалистите, атомната сила е „ незаместим инструмент “ за реализиране на задачите за стабилно развиване. Тя има решаваща роля за обезпечаване на налична сила и понижаване на измененията на климата, както и за унищожаване на бедността, обезпечаване на чиста вода, стопански напредък и нововъведения в промишлеността.

Съвременните атомни реактори са създадени въз основата на зрели и потвърдени технологии, които разполагат с високи равнища на сигурност и изключителни експлоатационни характерности. Освен това, сега се работи върху редица планове за дребни модулни реактори, като някои от тях могат да бъдат внедрени в къси периоди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР