Атомната електроцентрала в Чернобил, която е под контрола на руските

...
Атомната електроцентрала в Чернобил, която е под контрола на руските
Коментари Харесай

Прекратете огъня, за да възстановим електрозахранването на АЕЦ в Чернобил

Атомната електроцентрала в Чернобил, която е под контрола на съветските войски, се нуждае от незабавен ремонт на електропровода си, заяви украинската държавна компания Енергоатом в сряда. Според нея атомната централа е изцяло изключена и заради това има опасност от приключване на радиоактивни субстанции, защото няма по какъв начин да се охлади отработеното нуклеарно гориво.

Спешният ремонт на високоволтовия електропровод, водещ към атомната електроцентрала в Чернобил, е неосъществим заради продължаващите бойни дейности, означават от Енергоатом.

Чернобилската атомна електроцентрала беше завладяна от съветските войски след нахлуването в Украйна, което стартира на 24 февруари.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че „ аварийните дизелови генератори могат да зареждат станцията с електричество единствено за 48 часа. След това охладителните системи на хранилището за отработено нуклеарно гориво ще спрат и това ще направи приключването на радиация неизбежно.

Украйна моли интернационалната общественост незабавно да изиска преустановяване на огъня от Русия и да разреши на ремонтните елементи да възстановят електрозахранването, продължава Кулеба.

Според Енергоатом в АЕЦ Чернобил има към 20 000 отработени горивни касети, които се нуждаят от непрекъснато изстудяване, което е невероятно, защото електричеството е изключено.

Украйна подаде молба до Международната организация за атомна сила за помощ за обезпечаване на ротация на личния състав в атомната електроцентрала в Чернобил. От експлоадирането на военните дейности там работи същата промяна от 210 души, с които украинските управляващи могат да споделят единствено по е-поща.

В сряда МААЕ разгласява изказване, в което се споделя, че прекъсването на електрозахранването няма сериозно влияние върху сигурността на атомната електроцентрала в Чернобил.

Франция съобщи в сряда, че работи с МААЕ за оценка на вероятните опасности, свързани с актуалната обстановка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР