АТО очаква България да има самолети и за другите типове

...
АТО очаква България да има самолети и за другите типове
Коментари Харесай

НАТО очаква България да има самолети не само за охрана, казва бивш командир на Алианса

АТО чака България да има самолети и за другите видове задачи, освен за Air Policing (охрана на въздушното пространство), счита някогашният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа (2013-2016 г.) военачалник Филип Брийдлав. В момента той е стратегически консултант на " Локхийд Мартин " - компанията производител на F-16. Тази седмица Народното събрание даде мандат на държавното управление да договаря със държавното управление на Съединени американски щати за покупката на 8 нови изтребителя F-16 блок 70, оповестява " Дневник ".

Всяка нация, страна - членка на НАТО, би трябвало да даде на съдружниците качества за груповата защита, освен за отбраната на самата страна, сподели Брийдлав. " В спокойно време първата задача е oхраната на въздушното пространство - Air Policing. Ако се наложи спор, НАТО разчита Военновъздушни сили на страните членки да имат качества за въздушна защита и реакция при нахлуване по въздух и по земя. Необходими са изтребители, които да подсигуряват въздушна защита, прецизни наземни офанзиви и прехващане на противников самолети. Наличието на качества единствено за една-единствена задача не са задоволителни ", изясни Брийдлав.

Той сподели, че постоянно се приказва за член 5 от Вашингтонския контракт (договорът за НАТО - бел. авт.), който е за груповата защита, само че не и за член 3, който гласи, че всяка страна би трябвало да е подготвена да пази сама себе си. " Отбраната стартира у дома ", заключи генералът. Той добави, че би се радвал след няколко години да се включи в интервенцията на НАТО за Air Policing на Естония.

Той не отговори непосредствено на въпрос на " Дневник " дали българските Военновъздушни сили имат качества за национална защита, въоръжени със руските изтребители МиГ-29 и щурмовите Су-25. " Миг-29 способства единствено към запазване на въздушното пространство ", сподели той на въпроса и добави, че знае за проблемите с доставките на аварийни елементи за МиГ-а. " България би трябвало да способства и за качествата на НАТО ", заключи някогашният пълководец на Алианса.

За оценката на НАТО за неустановеност в Черноморския район огромна роля играе Русия с авантюризма им в Крим, Донбас и огромните военни учения, счита Брийдлав. Той чака появяването на нови съветски оръжия.
Би дал десния си крайник, с цел да лети отново на Ф-16
Този аероплан, който сте намислили да купувате - бих дал всичко, да хвърча с него, даже и десния си крайник, пошегува се Брийдлав, който има над 2500 часа в кабината на Ф-16 като боен водач. Предлаганите на България изтребители F-16 Block 70 са с цялостно съоръжение за всички нужни качества, съобщи Брийдлав. Той подчертава на радара и компютърните системи за огневи надзор. Изтребителите са оборудвани с многоцелевия радар (AESA), основан на разработки в F-22 и F-35. Безопасността на този аероплан е удивителна, това е най-хубавото за едномоторен аероплан, което сме имали на въоръжение, сподели още Брийдлав.

" Ако се избере нашето предложение, до една година би трябвало да бъдат изпратени български военни водачи да бъдат подготвени да летят на F -16. Обучението трае сред 18 и 24 месеца. И преди да бъдат доставени българските изтребители, те да бъдат подготвени ", сподели Брийдлав, който е бил пълководец въз основата на Съединени американски щати за образование на водачи на F -16.
Ще получим Ф-16 на цената на Словакия и Бахрейн
" Има доста дезинформация във връзка с цената на самолета ни, предлагани за всяка обособена страна. Мога да ви кажа, че цената на F-16V за България е доста сходна на цената за Словакия и Бахрейн. "

Това съобщи мениджърът по интернационално бизнес-развитие на корпорацията Lockheed Martin Джеймс Робинсън.
" Това, което е значимо да се запомни, е че има доста други неща, които влизат в цената на цялата стратегия и може да видиш единствено елементи от тях в интернет. Както сподели ген. Брийдлав, ние предлагаме цялостен пакет – оръжия, поддръжка, аварийни елементи, контейнери за прихващане на задачите, всичката екипировка за поддръжка, от която имате потребност. Също включва симулатор за българските Военновъздушни сили, както и подготовка за водачите и механиците ", добави Робинсън.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР