Атмосферата на работното място е на второ място по важност

...
Коментари Харесай

Служителите се нуждаели от „емоционална” заплата


Атмосферата на работното място е на второ място по значимост за чиновниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от Covid промени упованията, условията и отношението на чиновниците към работата и техните работодатели, е изводът от световно изследване на HR компанията The Adecco Group измежду повече от хиляда чиновници и 155 компании.

И работодателите, и чиновниците са на еднообразно мнение по главните критерии, които стимулират хората да аплайват и се задържат на дадена работа. Те са съгласни, че заплатата е най-важното основание, а идващите две позиции са атмосферата на работното място и опциите за кариерно развиване.
още по темата
Почти ¾ от фирмите считат, че заплатата има най-голямо значение за хората, които наемат. Това изказване обаче се споделя единствено от половината интервюирани чиновници.

„ Все по-често хората търсят освен това от заплатата от фирмите, за които работят. За тях е извънредно значима и „ прочувствена заплата ” – нефинансовите придобивки, които дават чувство за цел, смисъл и принадлежност ”, разяснява резултатите от изследването Димитър Иванов, търговски и действен шеф на Adecco България.

По неговите думи, увеличението на заплатите с 35% няма да има необикновен резултат върху задържането на гениите, в случай че хората не се усещат уважавани и ценени. „ Когато не умеем да покажем на хората, че са приети, те скоро ще си тръгнат ”, споделя Иванов.

Според HR специалистите, формулата за наемане и задържане на гении включва основаване на о риентирана към хората корпоративна просвета – среда, която подхранва гения на екипите и където всеки човек може да взе участие и да почувства, че гласът му се чува.

Когато чиновниците се усещат чути, разбрани и обгрижени, те работят по-усърдно, поемат повече опасности и оказват помощ на другите да съумеят. Това, от своя страна, усъвършенства задържането на гении.

Изграждането на насочена към хората просвета значи да се стартира от топ мениджмънта на компанията и да се предизвикват междинното равнище ръководещи да се грижат за своите екипи – освен като експерти, само че и като хора.

Средният и висшият мениджмънт би трябвало да отделят време, с цел да се свържат с хората си и да научат повече за техния живот, семейство, усеща и здраве. Говоренето само и единствено за поставените лични бизнес цели на всеки чиновник отчуждава екипите.

Друга рекомендация на HR специалистите към фирмите е да основат просвета на принадлежност . Атмосферата на работното място е на второ място по значимост и се споделя от 36% от интервюираните чиновници в изследването.

Хората разпростират гения си и усилват лоялността си към сегашния работодел, когато могат да задават въпроси, да дават противоположна връзка, да провокират решения и да оферират решения.

Затова е извънредно значимо провеждането на постоянни, вътрешни, анонимни анкети за задоволеност, в които чиновниците да споделят какво работи и какво не работи в компанията. Това е доста сполучлив инструмент за поощряване на възприятието за приобщаване и принадлежност.

Груповият разсъдък постоянно е по-добър от самостоятелния, а най-интелигентните групи са тези, които са чувствителни към потребностите на другите, заключават създателите на отчета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР