Атлетката Ребека Чептегей, която представлява родната си Уганда, последно се

...
Атлетката Ребека Чептегей, която представлява родната си Уганда, последно се
Коментари Харесай

След жестоко нападение от приятеля си - олимпийка е с изгаряния и в критично състояние

Атлетката Ребека Чептегей, която съставлява родната си Уганда, последно се състезава по време на Олимпийските игри в Париж. На женския маратон, който се организира през 11 август, тя се класира на 44-то място.
 Защо олимпийските пръстени върху Айфеловата кула провокираха разногласия
Защо олимпийските пръстени върху Айфеловата кула провокираха разногласия

Ще се промени ли образът на признака на Париж

Три седмици след края на спортното събитие обаче излиза наяве, че Ребека Чептегей е в болница и в сериозно положение, откакто е била залята с бензин и подпалена от хипотетичния си другар Диксън Ндиема.

" Двойката беше чута да се кара пред къщата си. По време на кавгата момчето бе забелязано да излива течност върху дамата, преди да я възпламени ", коментира началникът на полицията Джеремая Оле Косиом, представен от BBC.

Атлетката е постъпила в интензивно поделение. Получила е изгаряния на 75 % от тялото си, в това число и вътрешни изгаряния от поемане. Приятелят ѝ също е бил признат в болница с изгаряния на 30 % от тялото.

Предполага се, че той се е промъкнал в дома на Ребека Чептегей с петлитрова туба бензин, до момента в който тя е била на черква. Когато се е върнала, я е залял с течността и я е запалил. Полицията е схванала за случая от съседи, които са чули кавгата и са извадили двойката от пламъците. След това момчето и момичето са били откарани по неотложност в болничното заведение.

Тази ужасяваща вест идва по-малко от две години след гибелта на две известни спортистки от Кения, пишe Е! News. През октомври 2021 година 25-годишната Агнес Тироп е била открита с прободни рани във врата. Основен обвинен е нейният брачен партньор Ибрахим Ротич, който още на идващия месец е упрекнат за убийството ѝ. Той обаче е отхвърлил обвиняванията и към момента чака делото си.

През април 2022 година атлетката Дамарис Мутуа е била открита удушена в жилище. И за нейното ликвидиране главен обвинен е приятелят ѝ Ескиндер Хайлемариам Фолие. Твърди се, че той е признал на собствен другар, че я е умъртвил, преди да се укрие. След това е търсен от управляващите.

След този случай кенийската спортистка Мери Кейтани разяснява гласно гибелта на атлетките. Според скорошен отчет на Kenya Demographic Health Survey, 40 % от дамите в страната са претърпели физическо или полово принуждение от сътрудниците си най-малко един път през живота си.
 Алесандро Осола - параолимпиецът, чиято загуба беше засенчена от друго събитие
Алесандро Осола - параолимпиецът, чиято загуба беше засенчена от друго събитие

Загуби медала, само че си потегли благополучен

" Слонът в стаята е насилието, учредено на пола, което в този момент е необятно публикувано измежду спортистите. Призоваваме за съгласувани старания за поощряване на спортистките да бягат от малтретиране, което води до загуба на животи ", споделя тогава Мери Кейтани пред Nation.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР