Атлантическият циклон, който се спусна до Черноморската низина в нощта

...
Атлантическият циклон, който се спусна до Черноморската низина в нощта
Коментари Харесай

Въпреки топлото днес, гответе се за студ: Арктично нахлуване със сняг навръх Нова година, студен вятър бележи финала на 2018 г.

Атлантическият циклон, който се спусна до Черноморската равнина в нощта на Бъдни вечер против Рождество, се отдръпва на североизток. И изстудяващото му влияние върху североизточната част на Балканите, значително отслабна, пише meteobalkans.com.

Причината е разширението на топлия Западноевропейски антициклон, който завлича топло от Тропиците и е нещо като рожба на отоплителя на Европа през зимата Азорския антициклон.

Интересното е, че във височина топлото ще навлиза от северозапад, упованията на моделите са за по-скромни – под 10 градуса максимуми.

Последният ден на късата работна седмица се обрисува да е и най-топъл, без мраз във височина и с продължаващ до сдържан западен вятър, моделите още веднъж скромничат за температурите, само че може би ще се тестват 15 градуса. Утрото се обрисува да е по-студено, защото вятърът ще отслабне, а в Софийското поле може и напълно да спре и да успее да поизстине.

Засега изгледите са за най-вече слънчево, ще има положителни условия.

Вятърът няма да е изключително прелестен, само че на завет, слънцето ще грее много прелестно, може и до 20 градуса да ги докарва, само че на слънце.
Топлото бързо се предава, в събота мраз се спуска от североизток
Заснежената Източноевропейска низина няма по какъв начин да ни остави във притежание на Азорския антициклон и ще ни спусне малко мраз още в петък вечер от североизток.

Всъщност повода няма да е снегът, покрил най-голямата низина в Европа, а следващ атлантически циклон, който ще се спусне от северозапад към Черноморската равнина, което ще породи самобитен леден фронт.

Леко се обрисува да е размит обаче, ще хване повече Източна България.

Циклонът безусловно ще се стовари върху Черно море, само че преваляванията от дъжд ще са повече над водата, в сравнение с над сушата.

В петък вечерта се обрисува да повали първо в Западната Дунавска низина, а след това и в Лудогорското и Добруджанското плато.

По планините леко би трябвало да заснежи, валежният фронт ще е по периферията на атлантическия циклон и ще хване и югоизток след среднощ, в дребните часове на съботния ден.
В неделя следващ атлантически циклон ни наближава от северозапад – носи дъжд и сняг
Причината за тази непрестанна офанзива на атлантически циклони е Западноевропейския антициклон, който ще поддържа Предновогодишно по-високи от нормалното температури на запад.

А това, което ще ни застига, даже не може да се дефинира като типичен циклон, рожба на Атлантика, а по-скоро някакво недоносче, родено по периферията на антициклона, някъде над Северно море.

От следващото сходство на циклон въпреки всичко се обрисува да повали малко сняг в Софийското поле в неделя.
Дълбок атлантически циклон и леден фронт в последните часове на 2018 година
Мощен атлантически циклон се обрисува да ни пусне леден фронт като за край на 2018 година Вятърът ще доближава пориви до 50 километра в час от северозапад в понеделник към обяд и следобяд, като вечерта ще отслабва, само че краткотрайно.

Изгледите са леден вятър да бележи както финала на 2018, по този начин и началото на 2019 година Изгледи за основни превалявания по-скоро няма, към този момент сюжетите за вятър, като изключим петък, когато е допустимо малко да отслабне.

Арктичното навлизане ще е по-скоро половинчато, ще хване повече Източна България, само че ще е с вятър и температурите денем ще прескачат с няколко градуса нулата, само че със мощния вятър ще се усеща мразовито.

Ще е студено, само че няма да е мразовито, утринните минуси ще са нежни. Серията атлантически циклони ще ни подсигуряват непрекъснато условия за вятър, а последният и най-мощен за 2018 г.  ще е като черешката на тортата. 
Топъл вятър за Йордановден
Арктичното навлизане за Нова година ще е по-скоро антре на ледената вълна, която ще завлече новогодишния циклон, само че към този момент изгледите са да подмине по периферията и да хване повече Източна България, само че студът се обрисува да малотраен.

С тези ветрове няма късмет да изкара повече от 48 най-вече до 72 часа и за Йордановден изгледите са Азорецът да го опустоши и да хвърли топъл воал към нас.

Но в случай че вятърът стихне изцяло и не се раздуха още веднъж от запад, има възможност да се спуснат мъгли и единствено в планините да е топло.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР