Атлантическата буря Лий създава хаос, тъй като синоптиците отменят някои предупреждения

...
Атлантическата буря Лий достигна сушата със сила, близка до ураганната,
Коментари Харесай

Атлантическата буря Лий достигна сушата със сила, близка до ураганната, в събота, донасяйки разрушителни ветрове, бурен прибой и проливни дъждове в Нова Англия в САЩ и Приморието в Канада.

Междувременно официални лица оттеглиха някои предупреждения за региона и прогнозираха, че бурята ще отшуми през следващите дни.

Националният център за ураганите на САЩ съобщи рано в неделя, че посттропическият циклон е в Канада – на около 56 км (35 мили) западно от Шарлоттаун, остров Принц Едуард, и на около 362 км (225 мили) западно от Ламанш-Порт о Баски, Нюфаундленд.

Максималната постоянна скорост на вятъра е спаднала за трети път за 24 часа до 80 км/ч (50 мили в час), като се очакват и по-високи пориви.

„Прогнозира се постепенно отслабване през следващите няколко дни и Lee може да изчезне във вторник“, каза центърът за ураганите.

Центърът прекрати предупреждението за тропическа буря за крайбрежието на Мейн в САЩ късно в събота и съобщи, че Канадският център за ураганите е прекратил предупреждението си за тропическа буря за Ню Брънзуик и части от остров Принц Едуард.

Но предупреждението за тропическа буря остава в сила за части от канадската Нова Скотия, Магдаленските острови и остров Принц Едуард, със силни ветрове, които вероятно ще доведат до съборени дървета и прекъсване на електрозахранването, каза центърът.

Очаква се вълните на бурята да намалят в неделя, след като бяха прогнозирани до 0,91 метра (3 фута) в събота по крайбрежните райони, каза центърът за ураганите.

51-годишен шофьор в Сиърспорт, Мейн загина в събота, след като голямо дърво падна върху автомобила му на американска магистрала 1 по време на силен вятър. Посттропическият циклон също беше достатъчно силен, за да причини прекъсване на електрозахранването на няколкостотин мили от центъра му.

В събота 11 процента от клиентите на електроенергия в Мейн нямаха електричество, заедно с 27 процента от Нова Скотия, осем процента от Ню Брунсуик и три процента от остров Принц Едуард.

В Мейн кораб за наблюдение на китове се освободи от акостирането си и се разби на брега в събота. Лий също така наводни крайбрежни пътища в Нова Скотия и извади от експлоатация фериботи, като същевременно разпали безпокойството в регион, който все още се бори с горски пожари и тежки наводнения това лято. Най-голямото летище в провинцията, Halifax Stanfield International, отмени всички полети.

„Хората са изтощени“, каза Пам Лавлейс, съветник в Халифакс. „Това е толкова много за толкова кратък период от време.“

Целият регион преживя особено влажно лято, нареждайки се на второ място по брой дъждовни дни в Портланд, Мейн — и силните ветрове на Лий събориха дървета, стресирани от мократа от дъжд земя в Мейн, най-залесеният щат в САЩ .

Лий сподели някои характеристики със супербурята Санди от 2012 г. И двете бури някога са били силни урагани, които са се превърнали в посттропически циклони – циклонични бури, които са загубили повечето от своите тропически характеристики – преди да стигнат до сушата.

Не се очакваше Лий да бъде толкова разрушителен, колкото Санди, който причини щети за милиарди долари и беше обвинен за десетки смъртни случаи в Ню Йорк и Ню Джърси в САЩ.

Лий също не беше толкова тежък, колкото останките от урагана Фиона, който преди година изхвърли къщи в океана в източна Канада, спря тока в повечето от две провинции и помете една жена в морето, канадският метеоролог Джил каза Маепеа.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР