Специален прокурор ще проучи действията на заместник-губернатора на Джорджия при намесата на Тръмп в изборите

...
АТЛАНТА (АП) — Държавна агенция в Джорджия заяви във вторник,
Коментари Харесай

АТЛАНТА (АП) — Държавна агенция в Джорджия заяви във вторник, че ще назначи специален прокурор, който да прецени дали републиканският вице-губернатор на щата трябва да бъде изправен пред наказателна отговорност обвинения, след като бившият президент Доналд Тръмп и 18 негови съюзници бяха обвинени в понеделник за работа за отмяна на резултатите от изборите в щата през 2020 г.

Лет. Губернаторът Бърт Джоунс беше един от 16-те избиратели републиканци, които невярно твърдяха, че Тръмп е спечелил Джорджия. Като щатски сенатор той също поиска специална сесия на законодателния орган на Джорджия, целяща да отмени минималната победа на президента Джо Байдън в щата. Но на окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис беше забранено от съдия да повдигне обвинение срещу Джоунс. Съдията от Върховния съд Робърт МакБърни се съгласи с Джоунс, че Уилис, избрана за демократ, е имала конфликт на интереси, защото е била домакин на набиране на средства за демократа, който загуби от Джоунс на изборите за вицегубернатор през 2022 г.

МакБърни каза в изслушване, че решението на Уилис да бъде домакин на набирането на средства е било "какво си мислиш?"

Това оставя Съвета на прокурорите, държавна агенция, която подкрепя окръжните прокурори, да назначи специален прокурор, който да разследва дали действията на Джоунс са престъпни. Пийт Скандалакис, изпълнителният директор на съвета, каза във вторник, че ще започне да търси подходящ прокурор.

„В крайна сметка специалният прокурор ще вземе решение дали да повдигне или не обвинения“, каза Скандалакис пред The Асошиейтед прес в телефонно интервю.

Говорителите на Джоунс не отговориха незабавно на исканията за коментар във вторник. Преди това той отрече да е извършил нарушение, като каза, че той и други избиратели са действали само за да запазят шансовете на Тръмп, ако Тръмп спечели съд Други, които са използвали това обяснение, включително бившият председател на Републиканската партия в щата Дейвид Шафър, бяха обвинени в понеделник. съдебни заседатели, които положиха основата за обвиненията в понеделник, и се консултира с Уилис какво може да знаят нейните следователи за Джоунс.Въпреки че му беше наредено да не призовава Джоунс или документите му, на Уилис все пак беше позволено да разпита други свидетели за него.

Не е ясно какъв е рискът от повдигане на обвинение срещу Джоунс.

Уилис повдигна обвинение само на трима от 16-те избиратели, които подписаха сертификати, фалшиво твърдещи, че Тръмп е спечелил щата и твърдяха, че са „надлежно избраните и квалифицирани“ избиратели на щата. Двама от тези хора – Шейфър и тогавашният ковчежник на държавната партия Шон Стил – са помогнали за организирането на срещата, се твърди в обвинителния акт.

Третият фалшив избирател, който е обвинен, Кати Латам, е обвинен, че е помагал на други да копират софтуер и данни от изборно оборудване в окръг Кофи в Южна Джорджия. В обвинителния акт се твърди, че Latham е извършил редица законови и компютърни престъпления. Латъм също е обвинена в лъжесвидетелстване, като е излъгала за участието си в показания във федералния съд през 2022 г.

В обвинителния акт обаче са изброени 30 необвинени съучастници. „Индивид 8“ е ясно разпознаваем като Джоунс, с изброени действия, включително участие в заседания на комисии на щатския Сенат, получаване на имейли от други хора, издаване на туит, призоваващ хората да оказват натиск върху щатските законодатели да подкрепят специална сесия, и действайки като избирател на Тръмп .

В обвинителния акт се твърди, че всичките 16 избиратели на Тръмп, включително Джоунс и останалите 12, които не са обвинени, са извършили четири престъпления — представяне на държавен служител, фалшифициране на първа степен, неверни изявления и писания и подаване фалшиви документи.

Поне осем други избиратели на Тръмп подписаха споразумения за имунитет, които ги предпазваха от наказателно преследване от Уилис в замяна на техните показания. И Уилис не повдигна обвинения срещу други републикански законодатели от Джорджия, които действаха от името на Тръмп след изборите през 2020 г.

Но Джоунс направи други неща, по-специално летеше до Вашингтон вечерта преди 6 януари, за да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс. Джоунс носеше писмо от редица републикански щатски сенатори, които молеха Пенс да отложи преброяването на електоралните гласове на Джорджия и други щати. Но Джоунс каза, че никога не е предал писмото, решавайки, че би било безполезно да се опитва да повлияе на Пенс.

Тръмп подкрепи Джоунс през 2022 г. за вицегубернатор, позиция, която председателства Сената на Джорджия и помага да се контролира потокът на законодателството. Опонентът на Джоунс от Демократическата партия за вицегубернатор, Чарли Бейли, често атакува Джоунс за действията му, наричайки го „неамерикански и непатриотичен“ в дебат.

Скандалакис отказа да прецени дали действията на Джоунс заслужават обвинение, като каза, че „Дори не знам какво има в разследването.“ Но резултатът от разследването може да натежи върху политическото бъдеще на Джоунс – той се смята за вероятен кандидат за губернатор през 2026 г. Настоящият губернатор републиканец Брайън Кемп не може да се кандидатира за преизбиране, защото на сроковете.

Скандалакис не трябва да назовава някой от 49-те други окръжни прокурори на Джорджия, за да провери Джоунс. Той може да избере всеки с прокурорски опит. Но той каза, че може да е трудно да се намери желаещ прокурор да поемат случая. Джорджия плаща малко на специалния прокурор и не предоставя пари за наемане на друг персонал. Това означава, че един окръжен прокурор ще трябва да използва съществуващия си персонал, за да върши работата, а пенсиониран прокурор не би могъл да наемете персонал изобщо.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР