Атина се готви за митинга срещу употребата на Македония в

...
Атина се готви за митинга срещу употребата на Македония в
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Атина часове преди митинга за името на Македония

Атина се готви за митинга против използването на " Македония " в решението по разногласието сред Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици подобен митинг събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, а тази вечер, съгласно уредниците, ще е още по-голям. Още информация в този момент от специфичния ни делегат Тоня Димитрова.

Очаква се многочислен митинг в Атина и уредниците дават обещание той да бъде най-големият от години насам и загатват цифрата 1 милион души, предава пратеникът на Българска национална телевизия в Гърция Тоня Димитрова.. Те ще стачкуват против използването на „ Македония “ в разногласието за името на югозападната ни съседка.

2 500 рейса ще докарат стачкуващи от гръцките провинции.

Спират се няколко метростанции към площад „ Синтагма “, където се намира Парламента и към който ще е главният протест. Ще има две паралелни демонстрации, като има съществени опасения те да не се смесят и да възникне спор.

Този митинг не е единствено спор за името на Македония, настояват анализатори. Според тях това е и антиправителствен митинг с напън против държавното управление на Алексис Ципрас.

Този път гръцката Църква подкрепри митинга против използването на името Македония в разногласието със Скопие.

 © Българска телеграфна агенция проф. Георгиос Плиос - шеф на Лаборатория за обществени проучванията в масмедиите: Гърция ще загуби позиции в интернационалните организации и Гърция още навътре в страната ситуацията ще се утежни. Ще се засилят националистическите гласове, които не засягат политиката на страната, тя не се лимитира единствено със съседите. Тя се проектира в мигрантите и човешките права. [...] Тези, които служат в Църквата, не трябва да се месят в политиката. [... ] Митингът в Солун беше единствено за названието Македония, този протест доста бързо се трансформира в държавен акт.
Национализъм, подправен с яд против политическата система - по този начин анализаторите дефинират днешния митинг.

Той стартира в 14 ч. следобяд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР