Атина. През месец май се очаква американски безпилотни самолети да

...
Атина. През месец май се очаква американски безпилотни самолети да
Коментари Харесай

A1 On : Американски безпилотни самолети ще бъдат разположени в база в гръцкия град Лариса

Атина. През месец май се чака американски безпилотни самолети да бъдат ситуирани в база на Военновъздушните сили на Гърция в град Лариса, предава скопският ефирен канал A1 On .
От редакцията разясняват, че договарянията за изпращането на дроните са почнали в края на 2013 година, като прецизират, че в началото Съединени американски щати са упорствали да употребяват гръцка база на остров Крит.
Правното съображение за настояването се съдържа в скришен меморандум за съдействие, подписан сред двете страни през 1992 година, и в някои от повече от 100 съглашения сред Атина и Вашингтон за съдействие в региона на защитата. Окончателното съглашение по този въпрос не се нуждае от ратификация от Народното събрание, а Министерството на външните работи е дало политическо позволение.
През последните седмици инфраструктурата на Лариса е трансформирана под наблюдаване на американски специалисти. Стационирането на американските дрони MQ-9 Reaper ще разреши събирането на информация, наблюдаване и разузнаване в един от чуствителните стратегически райони и се чака да даде нов подтик на гръцко-американската военно съдействие, отбелязва скопската медия.
Идеята за разполагане на безпилотните самолети по всяка възможност е била разисквана и от американския помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, по време на неговите последни диалози в Атина с представители на държавното управление и на министерствата на външните работи и на защитата. Източници настояват, че в Атина американският посланик е загатнал, че в бъдеще е допустимо да се трансферира част от оборудването от турската база „ Инджирлик “ в Гърция.
Пентагонът счита за належащо да ускори ролята на Гърция в района. В допълнение към тази цел е и модернизацията на 85-те американски самолети F-16, които са част от Военновъздушни сили на южната ни съседка, макар че съгласно държавни източници главен основател за нея е гръцкият министър на защитата Панос Каменос.
В същото време американската страна счита, че компанията „ Гръцка авиационна индустрия " (ЕАВ) би могла да реализира ремонт на самолети и хиликоптери даже и на други страни от района, да вземем за пример, от Близкия изток и Северна Африка.
Информацията бе разкрита на фона на изострените връзки сред Гърция и Турция от една страна, а от друга – сред Вашингтон и Анкара.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР