Атина отвърна официално на заплахите на Анкара в тлеещия им

...
Атина отвърна официално на заплахите на Анкара в тлеещия им
Коментари Харесай

Мицотакис отговори на Ердоган от Елисейския дворец

Атина отвърна публично на заканите на Анкара в тлеещия им спор към островите в Егейско море. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който е на посещаване във Франция, разяснява предизвестието на турския президент Реджеп Ердоган от преди 10 дни, че „ може да дойдем ненадейно някоя вечер “.

„ Тези, които ни споделят, че ще дойдат някоя нощ при нас – ще ги чакаме в светлината на деня “ – по този начин Мицотакис отговори задочно на Ердоган от Елисейския замък на конференция дружно с френския президент Еманюел Макрон.

„ Моята страна е добре осведомена със прилежащите закани “, сподели още Мицотакис, като означи, че в диалога с Макрон ще показа мисли за продължаващите закани на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, съобщи БНР.

„ Силата на причините ни е на наша страна “, отсече гръцкият министър председател, като акцентира, че Гърция „ държи вратите си затворени за провокациите “. След като през вчерашния ден Мицотакис съобщи, че е подготвен за среща с Ердоган, през днешния ден той отвори още веднъж вратите на дипломацията, като сподели, че „ Гърция има освен сили на въздържане, само че и мощ за съдействие “.

Острият звук сред Анкара и Атина се ускори през последните седмици след взаимни обвинявания в провокации. Гърция твърди, че Турция редовно нарушава въздушното ѝ пространство, а Турция, че Атина разполага войски на острови в Егейско море в нарушаване на мирните контракти, подписани след Първата и Втората международна война.

Особено изострен звук показва преди дни турският президент, който упрекна Гърция, че е „ окупирала “ островите. Ердоган намерено заплаши Гърция, като употребява историческа отпратка и прикани Атина да си вземе поука от историята и да не не помни провалянето в гръцко-турската война през 1922 година

А по време на днешното събитие Еманюел Макрон изпрати ясно и звучно обръщение за поддръжка към суверенитета на Гърция, отбелязва атинският вестник „ Катимерини “.

След замяна на благодарности за взаимната помощ и поддръжка Мицотакис заключи връзките сред Гърция и Франция на френски език с думите: „ Заедно сме по-силни “.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР