Атина и Скопие са готови на исторически компромиси за постигане

...
Атина и Скопие са готови на исторически компромиси за постигане
Коментари Харесай

Атина и Скопие са готови на компромиси по спора за името на Македония

Атина и Скопие са подготвени на исторически взаимни отстъпки за реализиране на решение по противоречивия въпрос за името на Македония. Това стана ясно след срещата на двамата първи дипломати - Никос Кодзиас и Никола Димитров. Това е първото посещаване на гръцки външен министър в Македония с първия пряк полет Атина-Скопие от 12 години насам. Самолетът на Кодзиас кацна на летището, чието име беше променено през февруари от „ Алескандър Македонски “ на „ Скопие “, в символ на благосклонност от страна на Македония.

 © Българска национална телевизия  Дипломатически жест: Гръцки външен министър кацна на летището в Скопие Дипломатически жест: Гръцки външен министър кацна на летището в Скопие
Гръцки външен министър кацна на летището в Скопие за първи път, откогато през 2006 година то беше наречено Алекасндър Велики. Никос Кодзиас посещава Македо...

И Никос Кодзиас, и Никола Димитров демонстрираха взаимно почитание и предпочитание за ценене на мнението на другия, а акцент в диалога им е бил разногласието за името.
Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Все още има предубеждения. От друга страна, мисля и Никос ще удостовери, има откровено предпочитание въпросът да се реши без някой да бъде унизен и да се откри вид за съглашение.
Гърция би подкрепила компромис, сподели гръцкият посланик номер едно Кодзиас. По време срещата с сътрудника си са коментирали прокетоспогодбите и на двете страни. И Димитров е дал да се разбере, че предлагането на Гърция за слято име без превод " Gornamakedonija ", не е допустим за Скопие вид.
 В Скопие стартират основни договаряния за името на Македония В Скопие стартират основни договаряния за името на Македония
Започват основните договаряния сред министрите на външните работи на Македония и Гърция. Никос Кодзияс ще кацне на интернационалното летище в Скопие, коет...
Никос Кодзиас, министър на външните работи на Гърция: До огромна степен се договорихме какво желаеме в бъдеще. Това, за което през днешния ден се споразумяхме ще бъде предадено на господин Нимиц за правенето на общ текст, който да бъде утвърден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Вярвам, че след съдържателни договаряния ще стигнем до позитивен резултат.
И до момента в който политците показват предпочитание за компромис, то жителите на двете страни не са на това мнение. Мащабни митинги против препоръчаните пет разновидността към този момент имаше в Солун и Атина. Днес неодобрение имаше и в Скопие.
Посланието ни към Кодзиас е, че името на нашата страна няма да се трансформира! Познаваме добре историята си и смяна на името не е вид!
Следващата среща, на която ще се разисква името на Македония, е планувана за 30 март във Виена. Където с изключение на Димитров и Кодзиас, ще участва и специфичният делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц.

През последните месеци Атина и Скопие активизираха преговорния развой в опит да сложат завършек на разногласието към името Македония, който датира от над четвърт век, и е една от главните спънки пред участието на страната в Европейски Съюз и НАТО. Няма краен период за реализиране на съглашение, само че и двете страни се надяват това да стане преди срещата на върха на НАТО през юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР