Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като

...
Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като
Коментари Харесай

“Ал Джазира“: Споровете в Средиземно море доближават Анкара и Атина до въоръжен конфликт


Атина и Анкара са покрай въоръжен спор, откакто Турция подписа съглашение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна икономическа зона, която обгръща гръцките териториални води.

Споразумението, подписано на 27 ноември, планува кулоар, разпрострян се по източното Средиземноморие сред крайбрежията на Турция и Либия, и “рязане ” достойнството от морето, върху която Гърция твърди, че има права, заяви телевизия “Ал Джазира ”, съобщи БГНЕС.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез разгласи, че откакто договорката бъде утвърдена и от двете страни, турските кораби ще стартират да сондират във водите в региона в търсене на природен газ и нефт.

Въпреки че гръцкият флот не е излизал с публично известие, двама специалисти загатнали пред “Ал Джазира ”, че Атина е изпратила военноморски сили в противоречивата зона югоизточно от Крит.

Гърция реши да експулсира либийския дипломат поради съглашение сред Либия и Турция за евакуиране на морска граница сред двете страни отвън гръцкия остров Крит.

Професорът по интернационално право и закостенял народен представител от Нова народна власт в гръцкия парламент Ангелос Сириос счита, че Турция няма да може да стартира сондажи.

„ Пред Анкара беше очебийно, че няма да бъдат толерирани никакви проучвания в област, която Гърция смята за своя изключителна икономическа зона “, добави Сириос.

Командващият гръцкия военен флот адмирал Никос Кунис съобщи, че военноморските сили не чакат помощ от никого.

“Всичко, което вършим, ще го създадем сами ”, сподели Кунис.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР