Атина, Гърция – Гръцкият министър на миграцията приветства желанието на

...
Атина, Гърция – Гръцкият министър на миграцията приветства желанието на
Коментари Харесай

Гръцкият министър приветства обръщането на Турция в миграционната политика

Атина, Гърция – Гръцкият министър на миграцията приветства желанието на турското държавно управление да понижи миграционните потоци от Азия към Европа, по време на изявление с Ал Джазира.

„ От гръцка позиция това наподобява като противоположен завой в позитивна посока и ние сме тук, с цел да се възползваме изцяло от него и да помогнем за противоположния завой “, сподели Димитрис Кайридис.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. На границите на Европейски Съюз бежанците оповестяват за инвазивни претърсвания на гениталиите по време на отбиване Нов иск, заведен против Гърция от името на бежанци, оживели от корабокрушение Туризъм тъмна страна: Убиват ли я тези, които обичат Гърция? Веднъж пропалестинска, Гърция в този момент е един от най-близките европейски съдружници на Израел завършек на списъка

Той сравняваше новото турско отношение с политиката на Анкара през март 2020 година, когато Турция едностранно се отдръпна от четиригодишно съглашение с Европейския съюз, което задължаваше и двете страни да задържат бежанци и мигранти без документи.

Хиляди от тях щурмуваха гръцката гранична ограда по река Еврос в Тракия, като съвсем надделяха гръцката полиция.

Кайридис, чието държавно управление встъпи в служба през юли, посети турския си сътрудник Али Йерликая на 19 октомври.

„ Бях показан с доста данни от турска страна “, сподели Кайридис.

Турските управляващи оповестиха, че са арестували 140 000 души без документи, опитващи се да преминат в Европа от началото на годината. Около 40 000 са били депортирани в страните им на генезис. А Турция сподели, че е арестувала 5000 контрабандисти.

„ Всички те са доста позитивни и ние виждаме изключително по сухопътната граница с Гърция и България доста решителни дейности от страна на силите за сигурност, армейската полиция и жандармерията на Турция, за унищожаване на контрабандистите и потоците “, сподели Кайридис.

Двамата министри се договориха постоянно да обменят и разгласяват статистически данни за миграцията.

Не единствено всичко е безшумно по сухопътната граница на Еврос; Гръцките данни, оповестени на 1 ноември, демонстрират, че потоците са намалели с 42 % по суша и море.

„ Турция не желае да бъде интернационален център на незаконна миграция “, сподели Кайридис, защото Турция към този момент е приела почти 4,7 милиона бежанци, а трафикът „ подтиква увеличени потоци в Турция във време на огромна течливост “.

Но Кайридис счита, че обръщането на Турция се дължи и на обстоятелството, че „ предходната политика не е проработила “.

Адриана и хипотетичното гръцко отбиване

Пристигащите на гръцките острови от турското крайбрежие се усилиха през лятото. Официалните гръцки месечни бюлетини демонстрират растеж от 52 % през юни, 69 % през юли, 106 % през август и 170 % през септември.

Не всички са съгласни, че тези нараствания се дължат на това, че турските контрабандисти ускоряват бизнеса си или турските управляващи са понижили бдителността си.

Aegean Boat Report (ABR), самостоятелен наблюдаващ, с който бежанците могат да се свържат непосредствено, с цел да оповестяват местонахождението си, до момента в който пътуват, пресметна, че гръцката брегова защита е попречила на съвсем 2700 лодки, цялостни с евентуални търсещи леговище, да доближат гръцките крайбрежия от март 2020 година

Такова възпрепятстване се назовава „ отбиване “ и е нелегално според Женевската спогодба от 1951 година по отношение на статута на бежанците, която Гърция е подписала. Законът задължава спазващите го страни да питат дали бежанците и мигрантите без документи се нуждаят от интернационална протекция.

На 14 юни Adriana, рибарски траулер, пренасящ почти 700 търсещи леговище, се прекатурна пред очите на гръцката брегова защита. Само 104 души оцеляват.

„ Повече от две седмици не бяха открити избавителни салове да се носят в Егейско море и се надявахме, че гръцките управляващи, заради натиска на интернационалната общественост, са спрели тази нечовечна противозаконна процедура “, написа Томи Олсен, който ръководи ABR, на 11 юли.

„ Имахме същото усещане, що се отнася до ограничението на отблъскванията “, сподели Лефтерис Папагаянакис, шеф на Гръцкия съвет за бежанците, високо уважавана неправителствена организация за правна помощ. „ Усещането, което имахме от полето, беше, че за прочут интервал от време отблъсквания съвсем не съществуваха и имаше нарастване [в спасяванията] “, сподели той пред Al Jazeera.

Папагианакис счита, че това „ несъмнено е повлияло “ на броя на хората, държани в центровете за банкет на островите. Те държаха повече от 15 000 търсещи леговище през септември, съвсем четири пъти повече от броя им през юни.

Кайридис отхвърли гръцката брегова защита да е серпантина да избавя хора.

„ Мисля, че [Адриана] беше инструментализирана от хора отляво, които имат доста последна позиция във връзка с миграцията “, сподели той пред Al Jazeera.

„ Те считат, че всевъзможен тип защита на границите е противозаконен и опонира на човешките права и Европа би трябвало да има политика на отворени порти, приветстваща всеки в неволя от цялостен ​​свят. Това явно е позиция, която не се поддържа от голямото болшинство от европейските гласоподаватели “, сподели Кайридис.

Ами палестинците?

Европейският съюз е угрижен за опцията от ответни офанзиви на негова територия, откакто даде на Израел недвусмислена политическа поддръжка в отвръщането на удара против Хамас за нападението на организацията от 7 октомври.

Европейският съвет на 26-27 октомври прикани държавите-членки „ да подобрят вътрешната сигурност, в това число чрез… отбрана на външните граници “.

Кайридис сподели, че Гърция не е произвела нито един нападател.

„ Имаме най-старата мюсюлманска общественост в Европа “, сподели той, имайки поради обмена на население от 1923 година сред Гърция и Турция, който остави непокътнати мюсюлманите от Тракия и гръцките християни от Истанбул.

„ За разлика от други сходни общности в Босна, Косово и Западна Европа, нашата не е довела до подобен радикализъм “, сподели той – препратки към албанските мюсюлмани, които отидоха да се бият с Ислямска страна в Сирия при започване на 2014 година и атентаторите-самоубийци от Световния търговски център през 2001 година, които значително са били вербувани в Хамбург.

Но той се тревожи за евентуалните дестабилизиращи резултати от огромното палестинско изселване от Газа.

„ Най-голямото безпокойствие е Египет... който към този момент е хазаин на съвсем 9 милиона бежанци от останалата част на Африка и е основата на стабилността за всички нас в Европа “, сподели той. „ Събитията в Газа имат капацитет да дестабилизират арабските страни. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР