Атина е необичайно празна. Дори колите са малко, а онези,

...
Атина е необичайно празна. Дори колите са малко, а онези,
Коментари Харесай

Невероятен резултат: Гърция пребори коронавируса по БГ сценарий

Атина е извънредно празна. Дори колите са малко, а тези, които бързат, минават на алено. Те не се опасяват, че някой ще ги блъсне. Тесните улички, които водят към историческия Пантеон, всекидневно препълнени с туристи, в този момент са окупирани единствено от хората, разхождащи кучетата си.

Гърция е под цялостна обсада от 23-ти март. Това е най-малко със седмица по-рано в сравнение с в други страни в Европа. Благодарение на това съседката ни съумява да избегне сюжета, който се разигра в Италия и Испания. Заразените са 1800, а умрелите - 81.

Оптимистично обръщение: Разбра се по кое време пада карантината в Гърция

Мерките, които са взети, са сходни на тези в България - в супермаркетите влизат единствено избран брой хора, с цел да са сигурни, че ще могат да пазарят умерено. Всеки, който излиза от вкъщи си, би трябвало да има основателна причина - в Гърция обаче те носят декларация, която попълнят и я демонстрират на патрулите дружно с персоналната си карта. Същите тези патрули глобяват нарушителите със 150 евро, в случай че не съблюдават ограниченията.

Ако тази гръцка мярка против COVID-19 пристигна у нас, всички ще изтрещим

Нестабилността на здравната система в страната наподобява е движеща мощ за превантивните ограничения.

"Ключът към бързата им реакция бе, че държавното управление се опасяваше, че здравната система няма да издържи поради предходната рецесия и съкращаването на бюджета ", споделя Стела Лади, доцент в Лондонския университет "Кралица Мери " и университета "Пантеон " в Атина пред The Independent.

"Също по този начин образецът, който даде Италия, беше доста значим. Страната доста постоянно е виждана освен като съседка на Гърция, само че и като нейно огледало. Кадрите от тежката обстановка в Италия способства за това както държавното управление, по този начин и обществото, да одобряват опасността съществено ", добавя тя.

В началото на март Гърция има едвам 565 кревати в интензивните отделения за 11 милиона жители. Спешната потребност от разширение на потенциала води до отваряне на отделения в частните лечебни заведения, както и основаване на нови кревати за интензивно лекуване в държавните лечебни заведения. Така броят им съвсем се удвоява до 910 кревати, а държавното управление има подготвеност за още разширения и закупуване на още здравно съоръжение, в случай че е нужно.

"В Гърция решението за затваряне на главните клъстъри на свръхразпространение, като учебни заведения, конференции и други огромни събирания на хора, бе взето доста по-рано през епидемиологичния курс. А резултатът е, че страната бе по-ефективна в ограничението на болестта ", споделя Гкикас Магиоркинис, помощник по хигиена и епидемиология в Атинския народен университет.

Разбира се, по пътя имаше и компликации.

Хубавото време изкара гърците по плажовете в Солун, а това докара до поредна бърза реакция на премиера Кириакос Мицотакис, който заповяда плажовете и ски курортите също да бъдат затворени. Също по този начин фериботите до красивите острови започнаха да транспортират единствено локални поданици, с цел да се защищити застаряващото им население.

Имаше разногласия и с Православната черква, която отхвърли да спре да дава светото причестяване. След дълги договаряния тя най-сетне се помири. Дори Великден ще бъде честван от разстояние, но църквите останаха отворени за самостоятелни молебствия.

Норма Симос, жителка на град Перама в Северна Гърция, споделя, че хората значително са останали у дома.

"Улиците тук са много пусти. Чух мнения, че е изненада, че гърците са толкоз дисциплинирани, само че в действителност не е по този начин. Когато се поздравяваме на гръцки, споделяме "здраве ", когато се сбогуваме, споделяме "здраве ", нашето общо благословение в диалога е точно здравето.

А и мисля, че Гърция е потвърдила своята резистентност през годините. Умение, което сме наследили от предците си, които са оживели след войни, насилничество и апетит ", изяснява тя.

Но до момента в който Гърция съумява да ограничи болестта из локалното население, голямо терзание носят бежанските лагери.

В два лагера в страната към този момент са открити случаи на COVID-19. Те са сложени под двуседмична карантина. Но на остров Лесбос, където 22 хиляди души живеят в пространство за 3000, от 5 април мигрантите вършат гладна стачка, защото се опасяват, че в случай че един се разболее, поради неприятните условия, всички в лагера ще умрат.

Но към този момент ниският коефициент на смъртност носи вяра, че страната ще се оправи. Полицията по улиците обаче демонстрира, че терзанието за нежната здравна система още съществува. Великден също ще се окаже исторически тест за това, дали Гърция ще се оправи с рецесията или ще се отпусне под желанието огромните фамилии да се съберат дружно.

Източник: dnes.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР