Атина. Депутатите в гръцкия парламент обсъждат предложението за гласуване на

...
Атина. Депутатите в гръцкия парламент обсъждат предложението за гласуване на
Коментари Харесай

Гърция – разгорещени дебати и протести срещу споразумението за името

Атина. Депутатите в гръцкия парламент разискват предлагането за гласоподаване на избор на съмнение против кабинета на Алексис Ципрас, което бе импортирано от най-голямата опозиционна партия в страната – „ Нова народна власт “. Същевременно пред постройката на законодателния орган в Атина се организира митинг на дребна група жители, които не поддържат постигнатото съглашение за името на северния гръцки комшия. Младшият съдружен сътрудник на държавното управление на Ципрас – партията „ Независими гърци “, разгласи, че няма да поддържа съглашението за името, само че и че няма да подхваща дейности за свалянето на ръководещия кабинет. Парламентът в Атина е 300-местен, а ръководещата коалиция има 154 депутата. Затова се счита за малко евентуално държавното управление на Ципрас да падне.

В следобедните часове на четвъртък ръководителят на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис разгласи решението на партията да внесе избор на съмнение против ръководещото държавното управление. „ Това е акт на отговорност, ориентиран към потреблението на всяка опция за попречване на договорката " за името на Македония, акцентира Мицотакис пред депутатите, обявявайки решението на партията.
Лидерът на опозицията упрекна държавното управление, че ръководи икономическите и националните проблеми на страната по рисков метод. Споразумението с македонското държавно управление, съгласно Мицотакис, е в ущърб на националните ползи на страната и съдбовен удар против гърците, които от години живеят под стрикни ограничения за строги икономии. „ Ципрас е подготвен да подпише съглашението и да обвърже страната с рамка, която ще ни остави пред приключен факт. Интересът към националните проблеми не е инцидентен, а тенденциозен избор, с цел да отвлече вниманието от стопански проблеми ", изрази убеденост водачът на „ Нова народна власт “.
Основната опозиционна партия в Гърция освен не е съгласна с постигнатото съглашение, само че и е безапелационна, че държавното управление няма политическа легитимност да подпише контракта предвид на това, че младшият сътрудник на СИРИЗА – „ Независими гърци “ също не поддържа реализирана договорка. Партията, водена от Мицотакис, неведнъж упрекна държавното управление на Алексис Ципрас във воденето на загадка дипломация и дефинира контракта като „ неприятен “ и „ спорен “, тъй като „ опонира на мнението на болшинството от гръцкия народ и тъй като отстъпва македонски език и македонска народност ", нещо, което за гръцката консервативна партия е „ недопустимо ".

Дебатът в гръцкия парламент бе в допълнение развълнуван от фракцията на неонацистката „ Златна зора “. В провокативна тирада, изнесена пред депутатите в гръцкия парламент, Константинос Барбарусис от „ Златна зора “ прикани управлението на Въоръжени сили да арестуват премиера Алексис Ципрас, президента Прокопис Павлопулос и министъра на защитата Панос Каменнос за позицията им по съглашението за името на Македония.
Речта му провокира мощна реакция от страна на всички партии в гръцкия парламент, а ръководителят на законодателния орган в Атина Никос Вуцис свика изключително съвещание, на което да бъде разисквано наказване против депутатите на крайнодясната партия.
„ Това са неща, които в предишното в никакъв случай не са изричани в гръцкия парламент, маските паднаха ", съобщи на висок звук Вуцис, като оцени, че „ Златна зора “ в действителност е призовала за осъществяване на прелом против демокрацията.
„ Искам да бъда явен и обективен, тъй като това е решителен миг ", увери Вуцис и в същото време добави, че въпросът ще бъде прегледан от етична комисия. По-късно стана ясно, че депутатите на „ Златна зора “ ще бъдат отстранени от всички съвещания, на които ще бъде обсъждан вотът на съмнение против кабинета на Ципрас. Изявленията на Барбаруси бяха „ отворена покана за прелом " с поддръжката на неонацистката партия, която съзнателно се пробва да провокира насилствена социална реакция през идващите дни, безапелационен бе Вуцис.
Министърът на защитата на Гърция Панос Каменос, който е и водач на младшия сътрудник в ръководещата коалиция – „ Независими гърци “ (АНЕЛ), изиска да бъде свален имунитетът на Барбаруси и против него да бъдат повдигнати обвинявания.

От крайнодясната „ Златна зора “ са безапелационни, че договорът за новото име на Македония е недопустим за Гърция и съставлява изменничество. Според водача на партията Никос Михалаолакос „ никой няма право да се отхвърля от името Македония, което е освен едно име, а душата на народа ". Поради тази причина партията към този момент разгласи, че ще провежда митинги в Солун през почивните дни. „ Не “ на измяната, долу ръцете от Македония " е лозунгът, под който на 16 юни в 19 часа в северния пристанищен град „ Златна зора " ще провежда митинг против „ продажбата на Македония ".
Успоредно с разгорещения спор в гръцкия парламент, дребна група жители още от рано тази заран се събраха на митинг пред постройката на законодателния орган в Атина. През идващите дни в Гърция ще бъдат проведени и други демонстрации против контракта за името на Македония, който бе реализиран по-рано тази седмица след диалог сред министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас. „ Започваме нашата борба за Македония “, безапелационни бяха уредниците на митингите в Атина и Преспа в известие, оповестено в обществените мрежи.
Главният митинг за отбрана на гръцкия темперамент на Македония - както разясниха уредниците, е плануван за 20 часа довечера пред Народното събрание в Атина. През идващите дни „ Комитет за битка за гръцкия темперамент на Македония “, под мотото „ Македония значи Гърция “, ще провежда демонстрации против постигнатия контракт сред двете прилежащи страни.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР