Атеросклерозата протича с натрупване на плака по вътрешните стени на

...
Атеросклерозата протича с натрупване на плака по вътрешните стени на
Коментари Харесай

Нов подход в превенцията и лечението на атеросклероза


Атеросклерозата протича с струпване на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове и прогресивно свиване на култура им. Успоредно с този развой, непроменяемо се покачват стойностите на кръвното налягане , а дружно с тях – и рискът от инфаркт или инсулт. Атеросклерозата е причина номер едно за поява на тези животозастрашаващи проблеми в международен мащаб.

Причина за развиването на атеросклероза е високият холестерол и нарасналият липиден профил на кръвта. Съвременните трендове в лекуването на атеросклерозата и проблемите с холестеорла включват банкет на лекарствени средства от групата на статините, които обаче идват със своите странични резултати. Затова в последните години знечително се увеличи ползата на учените към създаване на превантивни способи за профилактика на атеросклерозата . Проучване, издание в авторитетния вестник Circulation, демонстрира, че сме доста покрай момента, когато подобен способ ще бъде реалност.

Учени от профилиран институт в Калифорния, Съединени американски щати, създават ваксина против атеросклероза, като досегашните лабораторни данни сочат, че успеваемостта й е повече от приемлива. Ваксината съдържа белтъчен съставен елемент (пептид), извлечен от молекулата на липопротеините с ниска компактност, известни с елементарното наименование неприятен холестерол .

Клиничните изпитвания на новаторската ваксина демонстрират, че тя оказва помощ за понижаване количеството на плаките, отсрочени върху повърхността на кръвоносните съдове. В допълнение тя доста забавя и отлагането на нови такива. Така, с времето се редуцира рискът

от развиване на атеросклероза, а имунизацията може да се ползва и като допълнение към лекуването на болестта.

Учените разкриват, че в основата на триумфа от използването на имунизацията против атеросклероза стои характерният й резултат върху имунната система. Установено е, че протеините във имунизацията повлияват интензивността на някои Т-клетки на имунитета . Атеросклерозата протича по механизми, доста сходни с възпалителните реакции и болести. Позитивният резултат на имунизацията върху имунните съставни елементи оказва помощ за преодоляване на възпалителните процеси и може да послужи като доста комфортно средство за управление на атеросклерозата.

Свързани публикации.. Нов стандарт при слагане на диагноза хипертония 1 Атеросклероза – в риск ли сте? 0 Атеросклероза - по какъв начин се запушват артериите? 0

Според учените точно тази специфичност е най-ценната линия на новата ваксина, тъй като носи благоприятни условия за въздействие върху

атеросклерозата, каквото нито един доскорошен лековит способ не осигуряваше.

Разработването на сполучлива ваксина против атеросклероза се явява важен теоретичен пробив в две посоки. Първо , потвърждава, че ефикасни ваксини може да се създават и против неинфекциозни болести, против които се изисква внасяне в органзима не на омаломощени вируси или бактерии, а на характерни пептидни артикули, които отключват различен вид имунна реакция. Второ , имунизацията против атеросклероза дава голяма вяра за възстановяване на превантивните грижи в най-деликатната сфера на опазването на здравето в международен мащаб – сърдечното здраве.

Проучванията по създаване на имунизацията против атеросклероза не престават. Все още няма информация по кое време тя ще бъде реалност, само че упованията на учените са това да стане в границите на няколко години.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР